Läslista 2014

Här tänkte jag prova att skriva upp vad jag läser, med start 2014.
”Eget bibliotek” betyder här inte min egen hylla, utan det universitetsbibliotek jag arbetar på.

confession

Från http://bookfessions.tumblr.com/

Januari

  • Cecilia Torudd: I huvudet på en gammal hagga. (2005) En biografisk samling kåserier av författaren till bl.a. Ensamma mamman, illustrerad av henne själv. Rolig och läsvärd, lite många slagfel för min smak, men det kan ev. bero på e-formatet. (E-bok från stadsbibban, hittas här)
  • Jacqueline Wilson: Hetty Feather. (2009) En barnbok om ett barnhemsbarn på 1800-talet i England. De första kapitlen kom med läsplattan och Andra kattslaven, som läste den först, köpte hela. Ganska bra, rätt typisk för sin genre (säger jag, som i tiderna slukade sådana böcker…) (E-bok, egen)
  • Kai Söderhjelm: Kärlek på bibliotek (1980) En liten volym jag råkade se när jag hyllyterade och blev förtjust i titeln. Handlar om invandrarungdomar som samlas på ett bibliotek med en finlandssvensk bibliotekarie. Söt, mycket tidsenlig med sin optimism om hur de nya ungdomarna som får nya synvinklar på tillvaron kommer att kunna bygga en bättre värld…   (Bibbabok från egen bibba.)
  • Anya: Nekkid Quidditch Match. (2001)Harry Potter-fanfic i humorgenren, för min post om fanfic som jag jobbar på. Ren research alltså 😉 En knasig historia om hur Gryffindors spelare pga att de spelat magisk Sanning eller konsekvens och förlorat måste spela en match nakna. Rolig, synnerligen oseriös. (online, finns här under namnet ”The Original Naked Quidditch Match”, jag hittade den på en annan sida, men fick söka för att hitta det sista kapitlet.)
  • Eva-Stina Byggmästar: Älvdrottingen (2006). En diktsamling, den första i en trilogi som jag lånade för Kärlekens många ansikten-projektet, men inte hann mera än bläddra i inför det. Jag tyckte så mycket om det frodiga språket och de tämligen… explicita (för att vara lyrik) texterna att jag inte velat returnera den oläst. (Bibbabok, eget bibliotek)
    Ett kort smakprov:

Och jag sade sweethearts jag sade rosor
jag sade sweethearts och jag sade rosorna
det är så ljust här inne det måste vara rosorna –

  • Emily Cheney Neville: It’s Like This, Cat (1963) från sajten A Celebration of Women Writers, där de framför allt har äldre litteratur och information om författarna. Just nu råkade de ha en jubileumssamling med prisvinnande ungdomsböcker (Newbery Honor Books and Medal Winners by Women 1922-94) och jag såg en bok med ”katt” i titeln. Den handlar om en fjortonårig pojke i New York som får en katt och via katten träffar han andra människor och lär sig också mera om sin egen familj. Trevlig att läsa och ganska osentimental på ett bra sätt. (Online, finns här.)
  • John Marsden: Ellie: Så länge jag finns (2003) fångade min blick i bokhyllan och jag började läsa om den, vilket förstås ledde till att jag måste läsa om I morgon när kriget kom-serien (1993-99). I morgon när kriget kom och de andra böckerna handlar om en grupp australiensiska tonåringar som åker ut i bushen och campar och när de kommer tillbaka så är landet ockuperat av ett annat land som vill ha ”mera plats”. Tonåringarna börjar ett gerillakrig mot ockupanterna. Det låter som explosioner och spänning och det är visst vad filmatiseringen gick ut på, vad jag förstått (har inte sett den), men serien är faktiskt bra, den handlar mycket om hur kriget påverkar dem, vem som har vilka rättigheter, vad det är att vara mänsklig osv. Mera om serien på engelskspråkiga Wikipedia. Jag har läst dem upprepade gånger sedan de kom ut, så den här omläsningen var ganska slarvig och snabb.  Så länge jag finns handlar om vad som händer efter kriget. Den följs av två böcker till, men dem har jag inte i hyllan, så jag måste vänta på att de kommer till bibban… (Omläsning, egna böcker)
  • Dick Francis: Forfeit (1968) Snabb omläsning för jag vet inte vilken gång i ordningen. Dick Francis böcker är sådana som jag återkommer till regelbundet för igenkännande och avslappning. (Omläsning, egen bok)
  • K. C. McKinnon: Sista dansen på Harvest Moon (1997) En slarvomläsning av en ”chick lit”-bok som kom med en Amelia för många år sedan, då jag hade en prenumeration. Den är riktigt trevlig i sin genre, inte minst för att den har en lite äldre huvudperson (närmare 50), som söker sig till ett ställe hon sommarjobbade på i sin ungdom och inleder ett förhållande med sin ungdomskärleks son 🙂 Dessutom har den fina illustrationer. (Omläsning, egen bokhylla)
  • John Marsden: Ellie: Aldrig som förr (2006) och Vingar som bär (2007), de två sista delarna i serien som fortsätter efter kriget (se ovan). (Omläsning, stadsbibbaböcker)
  • Anna-Lena Brundin & Staffan Heimerson: En god katt förlänger livet (1998) Kattkåserier. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Leena Lehtolainen: Tappava Säde (1999) Ljudbok i Erja Mantos fantastiska uppläsning (2003). Hennes röst passar perfekt till berättelsen om den beiga Säde Vasara som beslutar sig för att inte längre vara snäll och börjar hjälpa ödet lite på traven. Erja Manto lyckas få Sädes självförringande att verka trovärdigt, liksom hennes förvandling. Manto läser andra böcker av Lehtolainen också, men den här är min favorit. (Ljudbok på mp3-spelaren, omläsning, egen bok)

Februari

  • Diana Webster & Victoria Webster: Så många Mount Everest (2011) om Victoria Webster är född med en cp-skada och ändå övervinner en mängd hinder och så småningom blir läkare, specialiserad på akutsjukvård. Välskriven, inte sensionalistisk, mycket intressant. Hittade den på antikvanti och sträckläste den.  Info om boken på Sets sidor. (Egen bok, nyköpt.)
  • Merete Mazzarella: Det enda som egentligen händer oss. Ett år i livet (2012) MM:s senaste självbiografiska essäbok, om ny kärlek och ny lägenhet, ansvar och skuld.  (Bibbabok, eget bibliotek)
  • Nanna Johansson: Hur man botar en feminist (2013) Rolig och skarp feministisk serie.  Titelserien kan ni läsa här. Om boken på förlagets hemsida här. Jag kan också rekommendera Nina Hemmingson (Jag är din flickvän nu, mfl.) och Siv Strömquist (t.ex. Prins Charles känsla) om ni vill ha mera i samma genre. (Bibbabok från stadsbibban).
  • Eva Ibbotson: The Beasts of Clawstone Castle (2005) En barnbok bl.a. om några barn som gästar ett fallfärdigt slott och engagerar en grupp spöken att dra in lite pengar. Eva Ibbotson hör till mina favoritbarnboksförfattare (hon har skrivit en del helt ok vuxenböcker också, men hennes barnböcker är bäst). Den här råkade finnas i hyllan på ÖC:s bibliotek när jag tittade efter något lättläst och bekant. Ganska många av hennes böcker har jag i min egen hylla också, men jag har läst dem så många gånger att jag kan dem halvt utantill. Den här har jag inte läst mera än kanske tre gånger 😉 (Omläsning, stadsbibban)
  • Adrianne Frost: I Hate Other People’s Kids (2006) En sorts humorbok om varför det är jobbigt med barn. Hittade den på en loppis (lagom tills jag lovat sitta barnvakt 😉 ), läste igenom den och gav den vidare. Helt underhållande, men inte så speciell. (Nyköpt bok).
  •  John Scalzi: The Ghost Brigades (2006) Andra delen i Old Man’s War-serien, påbörjad under julen, men måste hålla en liten paus för att den var så ruggig. Väldigt bra, väcker många tankar, men obehaglig. Den här serien platsar på listan av bästa scifi jag nånsin läst. Nu köar jag till del tre. (Bibbabok från stadsbibban).
  • A. J. Hall: Time Shall Not Mend (årtal okänt, början av 2000-talet, skulle jag tro). En cross-over fanfic mellan Harry Potter och Lois McMaster Bujolds Vorkosigan-universum, som en ingång till att jag äntligen börjar läsa Vorkosigan-serien från början. Genial bok, som allting hon skriver (mera om min husgud när det där fanficinlägget är klart).  (Omläsning för jag-har-ingen-aning-gången, e-bok på läsplatta, finns online här.)
  • Lois McMaster Bujold: Shards of Honor (1986) Första boken i Vorkosigan-serien, första boken i dubbelvolymen Cordelia’s Honor, som jag läser för min ”hyllvärmarutmaning”. Jag vet inte varför det har tagit mig så lång tid att komma mig för med att läsa den, jag har läst annat av henne som jag gillat, plus att A. J. Hall gillar henne, vilket borde vara rekommendation nog för mig 😉 Kanske det är det att jag haft en längre paus med scifi överlag, men nu börjar det kännas rätt igen, både med den här och med Scalzi. (Egen bokhylla, läsutmaning.)
  • Jill Paton Walsh: Patties bok (1982) En scifi-/dystopibarnbok som jag plockade fram pga Bokbloggsjerkan (den här frågan) och sen måste läsa om i sin helhet (den är mycket kort). Den är fin, även om jag nu märker att könsrollerna kanske är lite daterade. (Omläsning, egen bokhylla).
  • Edith Nesbit: The Railway Children (1906) Bitar av den här favoriten snurrade i hjärnan, så jag måste plocka upp den och läsa den igen. Den är en riktigt fin historia om några barn som måste flytta ut på landet med sin mamma när deras far plötsligt en dag försvinner ur deras liv, och hur de anpassar sig till det nya livet och upplever många saker. Mera realistisk (-ish) än t.ex.  Five children and It (Omläsning, egen bokhylla.)

Mars

  • Rosamunde Pilcher: Another View (1968) Pilcher är bra feelgoodliteratur, även om (därför att?) jag börjar kunna hennes intrigprinciper. Men det gör inget, de är bra eskapism. Just den här verkar jag inte ha läst tidigare, vilket förvånade mig lite. (Egen bokhylla)
  • Maria Antas: En stor bok om städning (2013) Essäer om städning, läsvärd! (Stadsbibban)
  • Lois McMaster Bujold: Aftermaths och Barryar (1986) Novell och roman, andra och tredje delen i volymen Cordelia’s Honor, första boken är Shards of Honor, se februari. Scifi, för hyllvärmarutmaningen. Jättebra, ska blogga skilt om Cordelia’s Honor så fort jag hinner. (Egen bokhylla, utmaning)
  • Marlen Haushofer: Väggen (1963) En sorts postapokalyptisk berättelse om en kvinna som blir isolerad i en stuga på landet, avskärmad från vad det nu är som drabbat allt levande på andra sidan en osynlig vägg. Boken är skriven som en sorts memoarer. Jag hade lånat den åt Andra kattslaven, som lämnat den framme, så jag fastnade i den nån kväll och läste om den lite slarvigt. Den var fortfarande fängslande, om än ganska mörk. (Omläsning, egen bokhylla)
  • John Scalzi : The last colony (2008) Tredje delen i Old Man’s War-serien. (Bibbabok från stadsbibban.) Scalzi fortsätter att leverera intressant och intelligent scifi.
  • Mårten Sandén: Anna d’Arc (2007) Ungdomsbok som jag läst om på några bokbloggar. Välskriven, ganska obehaglig – högstadiet, ryys. (Bibbabok från stadsbibban)
  • Jean Webster: Daddy Long-Legs (1912) En gammal favorit om flickan från ett barnhem som får en utbildning av en okänd välgörare mot att hon skriver brev till denne. Rolig, mysig. Jag har den i hyllan, men den här gången läste jag den som e-bok, jag hade lastat ner den till resan. Den finns på  Gutenberg i olika format. Efterföljs av Dear Enemy. (Omläsning, på läsplatta.)
  • Christer Boucht: Turkiska marschen (1970) Jag plockade egentligen den här ur hyllan åt Andra kattslaven, som ville läsa något lagom lättsamt som skulle passa till vår resa med bergsvandringar i programmet, men så började jag förstås läsa om den själv… Turkiska marschen är en bok om tre män på fotvandring i Turkiet. Den är underhållande och har varit en favorit i vår familj ända sen vi själva reste runt i de vildare delarna av Turkiet en gång på 1980-talet… Vissa uttryck från den boken är stående i vår familj, såsom ”svin, svin, stort svin” 😉 Jag har skrivit mera utförligt om boken tidigare, läs här. (Omläsning, egen bokhylla.)

April:

  • A. J. Hall: Queer As Scent (årtal okänt, 1990- eller tidigt 2000-tal) Fanfic inom Harry Potter-fandom av min favoritfanficförfattare, hittas här. (Omläsning för vet-inte-hur-mångte-gången, läsplatta.)
  • L. M. Montgomery: En samling av hennes noveller från 1909-1922, som finns online på Gutenberg. De har gjort ett enormt arbete med att samla ihop hennes noveller publicerade på olika håll, hittas online här, liksom de flesta (men inte alla) av hennes böcker. Den trogna läsaren känner igen många teman och också omanvänt, bearbetat material, som inkorporerats i böckerna, men det stör inte mig. (Omläsning, e-bok på läsplatta.)
  • Jean Webster: Dear Enemy (1915) Uppföljaren till Daddy Long-Legs. Huvudpersonen, eller brevförfattaren, då detta också är en brevroman, är en kvinna (Sallie McBride) som varit studiekamrat med huvudpersonen i den förra boken (Judy Abbott) som blir föreståndare för det barnhem varifrån Judy kommer. Den är underhållande och spännande, även om de rashygieniska dragen i den tyvärr smakar något unket numera. Online här. (Omläsning på lasplatta.)
  • Lucy Maud Montgomery: Short Stories, 1902 to 1903. Se ovan. (Omläsning på läsplatta.)
  • Diverse serier, Asterix och Mutts framför allt.
  • Assorterade fanficnoveller (läsplatta och online)
  • Mary Marck: Eva på egen hand (1943). En flickbok från 1930-40-talets Helsingfors (nämns inget krig någonstans, men kom ut 1943). (Egen bokhylla, omläsning.)
  • Madeleine Brent: Det stulna arvet (orig. titel The Capricorn stone) (1979). Mamma hade hittat den här någonstans på en bokbytarhylla och gav den åt mig under påsken. jag läste den genast, som en liten paus i min annars intensiva Kevin-läsning.  Jag har skrivit om Madeleine Brent här.
  • Lionel Shriver: We Need To Talk About Kevin (2003) En av mina bokutmaningsböcker, väldigt bra och väldigt obehaglig. Svår att glömma. Ska blogga mera utförligt om den bara jag smält den lite. (Egen bokhylla, hyllvärmarutmaning.) Uppdaterar: Bloggade om den här.
  • Lucy Maud Montgomery: Mera Short Stories för att lätta upp efter Kevin. Se detaljer ovan. (Omläsning på läsplatta.)

Maj:

  • Ännu mera Montgomery.
  • Mary Marck: Evas klass (1942) Eftersom Eva på egen hand är en fortsättning så ville jag läsa första boken också. Länge leve Böles magasin. (Lånebok från stadsbibban)
  • Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2009) Snabbt igenomögnad på läsplattan, vet inte om det ens kan räknas som omläsning. Ville repetera den för att kunna diskutera den med Andra kattslaven, som köpte den som e-bok och just har börjat läsa den. (E-bok på läsplatta, omläsning.)
  • Ett antal Lucky Luke och Asterix (jag är flunsig och trött)
  • Annika Luther: Bronsåret (1995) En ungdomsbok om en flicka som tillbringar ett år i bronsåldern hos en stam. Välskriven och intressant, jag gillar i allmänhet Luthers böcker. Kan rekommenderas både som bok i allmänhet och som information om bronsåldern. (Omläsning, egen bokhylla)
  • John Marsden: Breven inifrån (1994) En liten brevroman av författaren till I morgon när kriget kom-serien. men det här är en egen bok. En liten, tunn sak, som jag läst flera gånger, men varje gång blir jag lika fascinerad över hur författaren kan fånga de här två tonåriga flickornas brevväxling, hur han låter fler och fler detaljer komma fram… Den är verkligen bra. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Monica Cedlöf: Niga för Månen (2012) En bok jag lånade från bibban för att den delvis utspelar sig på Kanarieöarna och jag är sån som gillar att läsa på innan jag reser någonstans. Den blev inte läst inför resan, men nu när jag ligger i sängen och är förkyld så läste jag den. Den är självpublicerad, vilket tyvärr märks, en bra redaktör hade kunnat göra mycket för texten. Den har potential, men är spretig och hoppig och författaren har inte riktigt funderat på vad som är viktigast i berättelsen. (Lånebok, stadsbibban)
  • Piet Hein: Gruk fra alle årene I (1969, men dikterna är från 40-talet framåt) Jag skulle egentligen bara slå upp en klassisk Gruk om förkylning, men när Gammelmoran kommenterade att dikterna delvis är skrivna under tyska ockupationen av Danmark så måste jag ju läsa om den med det ögat 🙂 (Omläsning, bibbabok, egen bibba)
  • Lois McMaster Bujold: Young Miles, samlingsvolym i The Vorkosigan saga, innehåller böckerna The Warrior’s Apprentice (1986) och The Vor Game (1990), samt novellen ”The Mountains of Mourning” (1989). Intelligent, spännande och rolig scifi. Jag saknar Cordelia som huvudperson, men den hyperaktiva Miles är underhållande han med. (Lånebok från stadsbibban.)
  • Charlotte Roche: Våtmarker (orig. Feuchtgebiete 2008) En bok som jag inte riktigt kan besluta mig för om den är ett fantastiskt genialt feministiskt utmanande av kvinnobilden och kvinnorollen, eller om den bara är jobbig och obehagligt abjektal, för att använda ett typiskt litteraturvetaruttryck… Måste smälta den ett bra tag, tror jag. Jag har den lånad på tyska också, tänkte se om mitt ordförråd räcker till för den, när jag nu har läst den i översättning så kanske det går. (Bibbabok från stadsbibban)
  • Lois McMaster Bujold: Cetaganda (1986) Mera Bujold, när jag väl kommit igång så tycks jag sträckläsa dem… (Lånebok från brorsans hyllor.)
  • Lois McMaster Bujold: Ethan of Athos (1986) Den här är faktiskt en omläsning, jag stötte på den för flera år sedan och minns att jag tyckte att den var cool, eftersom huvudpersonen var en man från ett samhälle helt utan kvinnor, som måste lämna planeten för att skaffa mera underlag för deras födelsereplikatorer. Rolig och intressant synvinkel, ett nöje att läsa (Lånebok från brorsans hyllor.)
  • Lois McMaster Bujold: Borders of infinity (1989) Noveller i Vorkosigan universumet (vadå jag monoman). (Lånebok från brorsans hyllor.)
  • Lois McMaster Bujold: Brothers in Arms (1989) Ännu mera Vorkosigan saga. (Lånebok från stadsbibban.)
  • Victoria Walker: The Winter of Enchantment (1969, nyutgåva 2006) Titta, nåt annat än Bujold! Det här är en barnbok som jag såg rekommenderad på en bokblogg för ett tag sedan, den har funnits på lånebokshyllan ett tag, tills jag kom mig för med att läsa den. Söt. (Lånebok från stadsbibban.)
  • Julia Donaldson: Gruffalon (The Gruffalo, 1999) En skojig liten barnbok om en listig mus och den förskräckliga Gruffalon. Lånad för att läsa för en kompis barn när vi satt barnvakt. (Lånebok från stadsbibban.)
  • Christel Rönns: Det vidunderliga ägget (2012) Lånad för att SLS kalender hade en bild från den i maj. (Lånebok från stadsbibban.)
  • En massa seriealbum: Marsupilami, Spirou, Gaston, Asterix (Egen bokhylla)

Juni

  • Kerstin Norborg: Missed abortion (2005) Trots namnet en bok på svenska, en novellsamling med små, vemodiga historier, mest om barn som inte blivit av, om liv som går och förgår. Sorgesam, men inte tragisk. (Bibbabok, eget bibliotek)
  • Cristine Nöstlinger: Måla fan på väggen (Nagle einen Pudding an die Wand! 1991) En ungdomsbok av en österrikisk författare som jag gillar skarpt. Aktivt miljötema:vad kan tolv-trettonåringar göra? De här blir aktivister, en hel del riktigt effektiva idéer. (Egen bokhylla.)
  • Pija Lindenbaum: Gittan gömmer bort sig (2011) En bilderbok om hur skrämmande det kan vara när man gjort nåt fel. (Bibbabok, stadsbibban.)
  • Astrid Lindgren: noveller ur Småländsk tjurfäktare (1982, men det är en samlingsvolym) Liksom boken ovan läst när jag hade en stund över på Viks bibba och ville sitta i deras fina grönrum. (Bibbabok, stadsbibban.)
  • Barbro Leggat: Lady på luffen (2003) En kåseribok av en svensk journalist om ett år i London. Helt skojig. Jag hittade boken nyligen på antikvanti och tyckte titeln var rolig. Kollade upp henne nu och noterade att hon dog helt nyligen. (Egen bokhylla)
  • Anna Höglund: Om detta talar man endast med kaniner (2013) En barn-/vuxenbok med illustrationer och mycket korta texter: om överkänslighet och utsatthet. Fin, vemodig.  (Bibbabok, stadsbibban.)
  • Isabel Allende: Andarnas hus (1982) En av mina hyllvärmarutmaningsböcker, magisk realism och Chiles historia. Ska blogga skilt om den. (Egen bokhylla, utmaning)
  • Dick Francis: 10 Lb Penalty (1997) Politiska intriger och makt, lite hästar på sidan om. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Hedvig Svedenborg: Prinsessan av Madagascar (1929) En svensk bok om en ung flicka som får veta mera om sin egen bakgrund. Välskriven – om än lite predikande och fixerad vid arvets betydelse framom miljön – och en bra bok för att stifta bekantskap med mellankrigstidens Sverige. (Omläsning, egen bokhylla.)

Juli

  • Diverse bok- och bibliotekshistoriska texter
  • Assorterad fanfic, Sherlock och Harry Potter.
  • Edith Unnerstad: Mormorsresan (1959) En historisk barn-/ungdomsbok om en familj med dalkullor som far ut på säljresa för att rädda hemgården. Det är en mormor, en moster och den unga (elva?) Anders som reser till Stockholm, Helsingfors och St Petersburg. Boken skrivs ur Anders perspektiv. Välskriven och historiskt intressant. Vi hittade den på loppis i Sverige, jag har haft den, men lånat ut den och vet inte om/när jag får tillbaka den. (Omläsning, ny/egen bokhylla)
  • Rosamunde Pilcher: The Empty House (1973) En liten, söt berättelse om en kvinna som frigör sig från familjebelastningen och väljer sitt eget liv. Romantisk feelgood, som Pilcher brukar vara. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Peter Pohl: Alltid den där Anette! (1988) och Kan ingen hjälpa Anette? (1990) Slarvig omläsning av Peter Pohls beska skolkritik. Jobbig läsning, men bra. (Omläsning, egen bokhylla.)
  • Antoinette Baker: Millans märkvärdiga mormor (1969) En liten barnbok (i En bok för alla) som vi hittade på loppis i Sverige. Söt historia om ensamma, lessna Millan som hittar en mormor genom att trycka på en ”Till mormor”-knapp i hissen. Små äventyr, min favorit är att Mormor är ansvarig för vädret med sina Väderkarameller och om det är lite väl regnigt så beror det på att Regnkaramellerna blev helt för goda… 🙂 (Egen bokhylla, nyanskaffad)
  • Katarina Mazetti: Det är slut mellan Rödluvan och vargen (1998) En fristående fortsättning på Det är slut mellan Gud och mig (1995). Ungdomsbok (böcker) om sorgearbete och dumma äventyr tonåringar kan råka ut för. Fartfyllda, välskrivna, inte angstiga men inte heller fluffiga. (Omläsning, egen bokhylla).
  • Jeannie Davide-Rivera Twirling Naked in the Streets and No One Noticed: Growing Up With Undiagnosed Autism (2013) En självbiografi om en kvinna i USA som växer upp och kämpar med omvärlden och först vid 38 års ålder blir diagnostiserad med Asperger. Intressant och välskriven bok, mycket uppplysande. Författarens blogg hittas på http://aspiewriter.wordpress.com, hemsida på http://aspiewriter.com (Privat lån.)
  • Anni Swan: Karins sommarferier (1920) En liten ungdomsbok av författaren till Ollin oppivuodet (Olles öden och äventyr) som jag räddade från en uthög. Ganska bra och en intressant tidsbeskrivning,  som barn- och populärlitteratur gärna är. (Nyanskaffning.)
  • Rosamunde Pilcher: Flowers in the Rain and Other Stories (1991, men vissa av berättelserna har getts ut tidigare) Novellsamling av feel good-författare, omläst för avslappning. (Egen bokhylla, omläsning.)
  • Katarina Mazetti: Slutet är bara början (2002) Tredje boken om Linnea. (Lånebok från stadsbibban.)

Augusti:

  • Ngaio Marsh: Singing in the Shrouds (1958) Golden age-deckare från hyllvärmarutmaningen. Ärligt talat ganska daterat och med en otrevlig fixation vid människors avvikelser, fysiska eller psykiska. (Egen hylla, bloggutmaning)
  • Armine von Tempski: Pams paradis (Pam’s Paradise Ranch, 1940, sv. upplaga 1944) En söt barn-/ungdomsbok om livet på en ranch på Hawaii, med två kusiner i huvudrollen. Den ena har vuxit upp där, den andra är hennes kusin från Boston som kommer för att bo där ett år, då hennes hälsa inte är den bästa. Historiskt intressant och charmerande. Läser om den då&då. (Omläsning, egen bokhylla.)
  • Maith Håkansson: Kanarieöarna : åtta öar – åtta världar (2006) En personligt hållen guidbok om Kanarieöarna. Lånad inför resan i mars, men läste då bara det allmänna samt om La Palma. Behöll den för att läsa hela, då den var välskriven, har läst lite då&då i ett par månader, men nu är den utläst. (Stadsbibban)
  • Rosamunde Pilcher: The Carousel (1982) och
  • Rosamunde Pilcher: Sleeping Tiger (1967) Båda typiska små Pilcher, en liten, ganska enkel historia, söt, avslappnande. (Egen bokhylla, omläsning).
  • Merete Mazzarella: Resa med rabatt. Om konsten att vara pensionär (2010) En essäistisk självbiografisk bok med funderingar kring åldrandet. (Egen bokhylla, nyköpt på antikvanti.)
  • Sybil Wettasinghe: Paraplytjuven. Barnbok från Sri Lanka (eller från Japan? Publicerad i Japan 1986 under titeln Kasa Dorobou. Sv. utgåva 1990), inköpt på Klotet i Lund. (Egen bokhylla, nyinköp)
  • L. M. Montgomery: The Blue Castle (1926) Omläsning av gammal favorit. Annorlunda än hennes andra böcker, intressant framför allt för att hjältinnan är hela 29 år gammal, ogift, ful och ledsen. Men så slutar hon att vara alla till lags. Rolig och allvarlig. Boken finns online på Gutenberg i Australien. (Omläsning, läsplatta) Fin inledning:

If it had not rained on a certain May morning Valancy Stirling’s whole life would have been entirely different. She would have gone, with the rest of her clan, to Aunt Wellington’s engagement picnic and Dr. Trent would have gone to Montreal. But it did rain and you shall hear what happened to her because of it.

  • Apex Magazine nr 63 (2014). Strängt taget inte en bok, men ett tjockt (typ 90 s.) nummer späckat med bra noveller, recensioner och utdrag ur böcker. Jag köpte tidskriften för att jag ville läsa en novell av Nene Ormes, men det finns många andra bra texter i den! Rekommenderar. En del finns t.o.m. tillgängligt utan betalning, klicka här och provläs. Jag funderar på att prenumerera. (Läsplatta)
  • W. E. Johns: Biggles’ Second Case (1948). En efterkrigstidsbok (II:a världskriget) . Lite guilty pleasure. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Hilary Boyd: Torsdagarna i parken (Thursdays in the park) (2011). En feel good-roman delvis om kärlek i övre medleåldern, delvis om långvariga äktenskap och relationer i allmänhet. Snabbläst, alldeles läsvärd. Hittade den via recension i Litteraturmagazinet. (Bibbabok, stadsbibban)

 

 September:

  • Helene Hanff: 84 Charing Cross Road (1970) & The Duchess of Bloomsbury Street (1973). En gammal favorit: en amerikansk kvinnas brevväxling med en bokhandel i England under ett par decennier under 1950- och 60-talet och hennes dagbok från när hon äntligen kan resa dit. En dubbelvolym som jag läst så många gånger att jag kan citera långa stycken utantill. Jag älskar den och rekommenderar den varmt för alla bokälskare. Rolig och fin. (Omläsning, egen bokhylla)
  • Katarina Taikon; Katitzi. (1969)  En självbiografisk bok om att växa upp som rom i Sverige. En serie böcker som många barn läste när jag var liten, jag vet inte om någon känner till den mera. Jag har lust att sätta den i handen på alla som skäller på romerna som tigger på våra gator. De gör det inte för att det är kul. (Omläsning, egen bokhylla.)
  • Peppe Öhman: Vackra människor (2014) En roman om att vilja ha kakan och äta den, om att vara mera fokuserad på vilket intryck omgivningen har av en än på att ta konsekvenserna av sitt handlande. Bra, snabbslukad. Ska blogga om den när jag hinner. (Nyinköpt, egen bokhylla)
  • Skitliv. Ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad,  red. Victor Bernhardtz (2012) En skrämmande och bra bok om dagens flexibla arbetsmarknad och hur den påverkar människorna som tvingas arbeta på marknadens villkor. Läsvärd, men triggervarning för arbetssökande personer! (Lånebok, stadsbibban)
  • Alison Bechdel: Dykes To Watch Out For (ca 8 album) (Egen bokhylla, omläsning)
  • Tove eller Lars Jansson: Muminserier (ett antal) (Egen bokhylla, omläsning
  • Carina Wilke (text) och Inger Koleff (bild): Lia för en dag : så kan det vara att bli tjej för en dag = Leo för en dag : så kan det vara att bli kille för en dag (2007) En vändbok (eller, på bibbaspråk ”tête-bêche-bok ”) om tvillingarna Leo och Lia som byter plats och förundras över den andras flick-/pojkliv. Helt intressant idé, lite schematiskt utförd och inte speciellt välskriven, tyvärr. Eller så är det jag som inte vill inse att det finns barn som lever såhär otroligt stereotypt. (Lånebok, stadsbibban)
  • Einar Norelius, Snigel Blå (1958) En bilderbok med klassikerstuk. Söt. (Egen bokhylla, nyinköpt i somras)
  • Dick Francis: Longshot (1990) En av Francis böcker som handlar om en författare som ska skriva en biografi över en tränares liv och hamnar mitt i familjedrama och mord. Inte hans bästa, men riktigt bra. (Egen bokhylla, omläsning (på nytt))
  •  

Oktober

  • Jane Austen: Emma (1815) Hyllvärmarutmaningsbok. Detaljerad och välskriven som Austen brukar vara. Fascinerande bild av klassamhället. (Egen bokhylla, omläsning) Ska få egen bloggpost.
  • Maria Turtschaninoff: Maresi (2014) Turtschaninoffs senaste, mycket bra. Kompakt, på ett bra sätt. Ska få egen bloggpost. (Lånebok, stadsbibban, men ska köpa den också)
  • Jenny Jägerfeld: Här ligger jag och blöder (2010) Svensk ungdomsbok, bra.
  • Red. Anna Bäfverfeldt, Johanna Strömqvist: Damrummet! Onödigt roligt (2014) En liten s.k. dassbok med teckningar, citat och småfåniga fakta om / av / relaterat till kvinnor. Helt ok, bättre än många humorböcker, och en bok som innehåller teckningar av Nanna Johansson kan inte vara helt dålig 🙂 (Lånebok, stadsbibban)
  • Johan Tell: Träd kan rädda världen (2008) Av författaren till 100 sätt att rädda världen. En bok om träds historia och betydelse för klimat, miljö, överlevnad och välbefinnande. Inspirerande och bra: plantera ett träd idag! (t.ex. via svenska eller finska WWF, eller varför inte Vi-skogen?) (Bibbabok, stadsbibban)
  • Anna-Lena Laurén: ”De är inte kloka, de där ryssarna”. Ögonblicksbilder från Ryssland (2008) En essäbok av suveräna utrikeskorren Anna-Lena Laurén om fenomen i Ryssland. Personligt hållen, intressant och rolig. Läs också gärna hennes Moskvablogg.  (Egen bokhylla, omläsning.)
  • Emma Kari och Kukka Ranta: Kalavale. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla. (2012) En bok om rovfisket och dess konsekvenser. Välskriven, överraskande lättläst också för mig (jag talar bättre finska än jag läser) om ett viktigt ämne. Köp MSC-fisk, tänk på vilka fiskar du äter. Här finns WWF:s fiskguide på finska och svenska. (Bibbabok, stadsbibban.)
  • Ulf Stark (text) & Linda Bondestam (bild): Min egen lilla liten (2014) Barnbok, nyinköpt på bokmässan. Rörande. (Egen bokhylla, ny)
  • Maria Turtschaninoff: Maresi (2014) Köpte den på bokmässan (med dedikation!) och läste om den. (Omläsning, egen bokhylla, ny bok)
  • A J Hall: Lilies at the funeral. Fanfic, crossover mellan framför allt Agatha Christies Miss Marple och Mary Renaults Return to Night. Mycket bra, som allt hon skriver. (Läsplatta, finns online här)
  •  Guillermo del Toro och Chuck Hogan: Släktet (The Strain) (2009) Modern vampyrhistoria, bloggat kort om den här. (Lånebok, stadsbibban)

November:

  • Dick Francis: For Kicks (1965) Omläsning för n-te gången av en gammal favorit inom spänningsgenren, plockad ur brorsans bokhylla häromdagen när jag var där och ville ha nåt lättsamt att läsa – den finns i min egen också. Vid den här omläsningen reagerade jag ovanligt starkt på klassmarkörerna, det brittiska samhället var ännu i början av 1960-talet mycket konservativt i mycket. (Omläsning, lånebok, brorsans hylla.)
  • Anne Fine, Emma Göthner: En mördarkatts dagbok (The Diary of a Killer Cat, 1994) En liten, skojig bok om en utekatt som fångar fåglar och möss – och en dag kommer hemm med grannens kanin! (Lånebok, stadsbibban.)
  • Red. Johanna Korhonen & Jeanette Östman: Klartext (med all respekt). Ord om sexualitet och kön (2014) En antologi om HBTQI som kom ut på svenska och finska samtidigt, på finska heter den Kaikella rakkaudella. Sanoha seksualisuudesta ja sukupuolesta. Boken har nyskrivna, personliga texter av olika mer eller mindre kända HBTIQ-personer i Finland. En del är rörande, som t.ex.  lyrikern Mirkka Rekolas korta text om att leva som brottsling och sjuk under större delen av sitt liv, andra sådana som får mig att ha starkt medkännande i frustrationerna över kyrkans gammaldags attityder eller hur byråkratträsket för nyblivna föräldrar i ett samkönat förhållande ter sig. Rekommenderas varmt för alla! (Egen bokhylla, nyinköpt på bokmässan.)
  • Sara Ask och Lisa Bjärbo: Mera vego. Mat för hela familjen (2014) Rolig och inspirerande kokbok. (Lånebok, stadsbibban)
  • Valerie Martin: Mary Reilly – i doktor Jekylls tjänst (orig. Mary Reilly, 1990) Mary Reilly är piga hos Doktor Jekyll i R.L.S Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) och de egendomliga händelserna beskrivs ur hennes synvinkel. Boken ger en – vad jag kan bedöma – bra bild av det viktorianska samhället och är samtidigt en melankolisk kärlekshistoria. Omläst pga bokbloggsjerka. (Egen bokhylla, omläsning)
  • L. M. Montgomery: Chronicles from Avonlea (1912) + ett antal andra noveller (hittas här). Omläsning pga flunsa, behöver nåt bekant. (Omläsning, e-bok, egen)
  • Petrus Dahlin: Hjärtlös (2013) En ungdomsskräckroman som jag hittade för att den var rekommenderad på någon bokblogg. Ruggig, spännande och intressant upplägg. Rekommenderas. (Lånebok, stadsbibban)
  • Lisa Bjärbo: Det är så logiskt alla fattar utom du (2010) Ungdomsroman om tonåringar, bästisskap och kärlek. Bra. (Lånebok, stadsbibban)
  • Lotta Sjöberg : Det kan alltid bli värre (2014) Tecknat album fullt med svart humor. Bra. (Lånebok, stadsbibban)
  • Lisa Bjärbo (text) & Emma Göthner (bild): Ivar träffar en Stegosaurus (2014) Bilderbok för barn, trevlig. Ivar diggar dinosaurier – och en natt så visar det sig att dinosaurerna i hans låda är levande… (Lånebok, stadsbibban)
  • Lisa Bjärbo (text) & Emma Göthner (bild): Ivar träffar en tyrannosaurus (2014) Bilderbok för barn, följande bok i serien, bra den med. (Lånebok, stadsbibban)
  • Väldigt mycket Sherlock-fanfic (omläsning, läsplatta)

December

  • diverse barnböcker och mera fanfic (tung månad)
  • Svenska vanor och ovanor
  • Skräcknoveller