Ödesmärkt ansvar

På Helsingfors Arbis kan ni nu på torsdag lyssna på en presentation av nyutgivningen av Karin Smirnoffs Under ansvar och Ödesmärkt:

Under rubriken Att framkalla Karin Smirnoff kommer vi på torsdag 13.2 kl. 18.05 får höra mer om Siri von Essens och August Strindbergs dotters författarskap. Karin Smirnoff tvekade inte om att skriva om brännande samhällsfrågor. Två av hennes böcker ”Under ansvar” och ”Ödesmärkt” har getts ut på nytt i en volym. Om singelmammor och homosexuellt begär diskuterar bokens redaktör Rita Paqvalén. Alexandra Ramsay intervjuar.

Jag har läst den båda och tyckte de var intressanta. Under ansvar är skriven 1915 och handlar om en kvinna som blir med barn, hennes fästman är död och hon vägrar lämna ifrån sig barnet, delvis för att det är hennes minne av honom.  Den är relistisk, men inte helt nattsvart och har många intressanta funderingar om föräldrarskap och moral. Ödesmärkt (1923) är en pjäs som behandlar homosexualitet. Jag läste den inför Kärlekens många ansikten-projektet och förundrades över att det på den tiden uppenbarligen var lättare att acceptera en man som är kär i sin systerdotter än en som är kär i sin unge (men änså vuxne) skyddsling.

Jag tror det kan bli ett riktigt intressant samtal! Arbis bibba har överlag ofta intressant program, mera spännande program finns här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s