Never say never

Bokbloggsjerkan denna vecka hämtar inspiration till veckans jerka från The Guardians artikel Which book will never be on your shelves?

Jag läser allt möjligt lustigt, så det är svårt att säga vad som ”aldrig” skulle förekomma. Jag tänkte på Ayn Rands Atlas Shrugged, men kom fram till att det inte är omöjligt att jag skulle läsa den någon dag, bara för att analysera den. Jag tänkte säga något om hemska stereotypsbekräftande böcker i stil med Män är från Mars, kvinnor är från Venus, eller The Rules, men också där kan det hända att den skulle hamna på min hylla för att jag ska ha nåt att förfasa mig över. Och ska jag vara helt ärlig så har jag ett ex av He’s Just Not That Into You i sovrummet, just för att se vad den handlar om. (Någon större favorit är den dock inte.) New age och annan religion är inte riktigt min grej, men inte heller här vill jag säga ”aldrig”, för jag har bl.a. en Bibel och diverse annat. Jag skulle faktiskt helt gärna ha Koranen mfl.  också. Dietböcker då? Jag avskyr dietböcker, men det står en bok om hypoglykemiskt index i hyllan. Inte aldrig här heller då.

Kanske extremhögerböcker? Hm. Jag har inga sådana i hyllan, men har nog någon gång försökt läsa Min kamp (den ursprungliga, inte Knausgårds), den fanns  faktiskt i vår mormors bokhylla. Jag vet inte var den hamnade sen. (Den tyska praktikanten vi hade i höstas sa att det i Tyskland är helt förbjudet att sälja el låna ut den. Med specialtillstånd kan man få den som läsesalslån. Fascinerande.)

Hm, överraskande svårt. Det finns naturligtvis många böcker jag avskyr, ointelligenta eller pompösa, eller bara dåligt skrivna. Då åker de UT. Men just nu är det svårt att säga vad som aldrig skulle komma på mina hyllor. Jag är en boksamlare 😮

Det passar bra att avsluta med ett favoritcitat av Dorothy Parker: ”This is not a novel to be tossed aside lightly. It should be thrown with great force.”

17 tankar om “Never say never

 1. Tyckte också att det var svårt, är nog också lite av en boksamlare. Har svårt för att kasta mina egna böcker såväl lästa som olästa. 😉

 2. Intressant att Mein kampf är så förbjuden i Tyskland att man behöver tillstånd bara för att få läsa den. Och Dorothy Parker-citatet är ju helt underbart!

 3. Det är väldigt svårt att säga aldrig, för rätt vad det är så läser man något man tidigare sagt att man aldrig skall läsa.

 4. Det är bra synd att flera vettiga människor inte hade läst Mein Kampf. Vet ni att Gösta Knutsson citerar i en Pelle Svanslös-bok nästan exakt (byter ”människor” mot ”katter och hundar”) ett ställe i boken.Elake Måns, förstås. Knutsson blev censurerad i radion. På 70-talet fanns det folk i Sverige som stolt sade att den och den katten var efter honom. Men ingen ville säga ”Bill och Bull, de är jag!” eller ”Jag är Måns”

  • Om Mein Kampf varit lättare att läsa så hade Hitler kanske aldrig kommit så långt… intressant tanke, inte sant?
   Gösta Knutsson var faktiskt egentligen ganska politisk i sina små underfundiga historier – men hur ska man göra? Cencurera en barnbok och göra sig löjlig? Inte censurera och ha folk att skratta åt en i smyg?

   Ingen vill väl vara Måns, eller för den delen Bill och Bull. Tyvärr finns det alltför många som är det 😦

 5. Jag har alla sorters böcker i min hylla, även sådana som jag nog aldrig sulle kunna tänka mig att läsa numer. Men harlequinböckerna jag köpte på auktion i en boklåda, de åkte i soporna, de var alldeles för dåliga för att få stå kvar i hyllan…

  • Jag är inte så svag för Harlekin jag heller, men inte ens där vill jag säga aldrig, för det gömmer sig nog en eller annan Netta Muskett i hyllan och det är en sorts gamla tiders Harlekinroman 😉

 6. Ping: Den tog skruv? | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s