Seitankärlek

Vi har nyligen insett hur otroligt enkelt det är att göra sin egen seitan, bara man har glutenmjöl. Vi använder det här receptet, men med egen kryddning. Det går på några minuter att mixa degen och sedan kan man t.ex. klippa den i småbitar och låta dem koka med i en soppa en stund. (Små bitar, de sväller till det dubbla.) Vips har man en god vegesoppa med rejält med protein 🙂 Mycket mera ekologiskt än köttsoppa. Tips: häll i en liten slurk olivolja i soppan för fylligare smak.

Goda kryddor är t.ex torkad, mald svamp, ramslök eller vitlökspulver. Torkad dill försvinner ganska totalt.

En kollega rekommenderar grillkrydda och/med rökt paprika och ev spiskummin och att sätta i ca en tredjedel gram, dvs kikärtsmjöl, han säger att det blir mörare så. Fast vi gillar att det finns lite tuggmotstånd 🙂

image

Det är gott, men ser ut som kokt hjärna, jag vet inte hur proffs tar så snygga matfoton…

Annonser

12 tankar om “Seitankärlek

    • Vi har inte provat ugnsversionen än, men kokt är i alla fall enkelt 🙂 Åtminstone om man har glutenmjöl – jag skulle inte vilja försöka med vanligt mjöl, som ska ”tvättas” och grejor…

      Min kollega sa också att med varianten med kikärtsmjöl så kan man koka den i skivor och sen riva den, dvs gör pulled seitan av den, och sen steka den knaprig i olja 🙂 Måste prova någon gång när vi känner för sånt.

        • Jag älskar det faktum att det plötsligt finns hur mycket alternativ som helst i alldeles vanliga butiker. Det gör tröskeln så mycket lägre 🙂 Men problemet med färdiga produkter är att de nästan alltid innehåller något som Andra kattslaven inte kan äta. Så att kunna göra egen seitan har plötsligt vidgat de kulinariska vyerna ordentligt 🙂

  1. Jag talade en gång med en professionell matfotograf, och han avslöjade, att maten som ser så bra ut på foton ofta är oätlig – typ cement i sufflén. Där här var för över 20 år sedan och han fotade för tidningar och kokböcker, vet inte hur alla nutida matbloggare gör. Jo, och rätt belysning var också viktigt, sade han.

    • 😀 Oj, okej, cement vore inte så gott. Antar att det är lite som bageriernas skådebröd, gudarna vet vad det är i dem…

      Ljus är svårt, speciellt såhär års. Jag skulle göra en presentationsvideo för en kurs igår och hade väldigt konstiga skuggor i ansiktet, trots att jag försökte rikta flera olika lampor åt olika håll. Borde ha gjort den på dagen förstås. Jag satt en spot på soppan för den här bilden, men dagsljus hade antagligen hjälpt där också.

  2. Glutenklimp hade vi alltid nu och då när vi var barn men jag antar att Koko inte kommer ihåg det. Då såldes det under namnet https://en.wikipedia.org/wiki/Mock_duck.

    Jag är själv förtjust i kikärtor i många former utom kokta i tomatsås. Har även nu en stor påse kikärtsmjöl hemma. Skäms lite för det eftersom ärtorna kräver så mycket vatten och odlas i områden med brist på bevattningsvatten. Det går jättebra steka tunnpannkakor på kikärtsmjöl och vatten men med en gnutta vetemjöl i så blir dom mjukare, mera som vanliga tunnpannkakor. Smeten kan med fördel kryddas.

    • Visst minns jag Mock Duck 🙂 Jag hittade en burk i en kinabutik för ett antal år sedan och köpte av nostalgiskäl, men det var nog inte så gott. För mycket natriumglutamat, tror jag…

      Jag visste inte att kikärter kräver mycket vatten, jag vet att ris är problematisk pga det :-/ Men det är ändå väldigt mycket mindre vatten än till speciellt nötkött, tänker jag mig. Måste testa att göra tunnpannkakor 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s