Puhdas niin kuin hanki helmikuisten aamujen

Det har varit ett fantastiskt vackert vinterväder på sistone.  Kallt, men vackert. Andra kattslaven och jag var ute i skogen för ett par veckor sen och jag tänkte dela med mig av några bilder från Kaitalampi i Luk. Det passar bra såhär på Kalevaladagen

 

 

Yö (Natt) har en väldigt vacker och vemodig sång om kärlekens flyktighet som jag alltid kommer att tänka på när jag ser drivor av orörd, gnistrande snö. Av någon anledning är de bästa finska kärlekssångerna väldigt melankoliska. Såhär går refrängen :

Niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen / on puhdas niin kuin hanki helmikuisten aamujen / Voi kunpa joskus kauemmin sen loisto kestää vois / vaan illan tullen katoaa ja tummuu aina pois

Endast en kort stund är kärleken vit som snö / ren som en februarimorgons driva * / ack om blott nån gång dess ljus kunde stanna kvar / men när kvällen kommer försvinner den och mörknar alltid bort.

Hela sången kan ni höra här, texten finns här.

* Helt exakt borde det översättas med en februarig morgon, men det fungerar inte riktigt på svenska. Det är ett fascinerande språk. Översättningen gjord i samarbete med Andra kattslaven.

4 tankar om “Puhdas niin kuin hanki helmikuisten aamujen

  1. Ollis bästa enligt svärmor. Just så fantastiskt har det varit. Pinsamt kallt men oändligt vackert. Målade i måndags Pandan Lumi hongalla, inte hangella.således en vitsvart panda och en rödbrun furustam. Inspirerande med sol och snö.

    • Det låter som en fin målning – svartvitt och rödbrunt 🙂 Och pandor är ju bedårande – har du sett den där videon på Lumi och Pyry? 🙂

    • Nej, svensk i förskingringen, född i Sverige, bosatt sedan många år i Helsingfors, Finland 🙂 Bloggar oftast från Finland, men alltid ibland från ”Det Forna”, dvs. det forna fosterlandet, när jag hälsar på föräldrarna eller vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s