Äppelträdet

sudoku

I Herta Müllers novell Äppelträdet (läst i En bok för alla-samlingen Fler Nobeller) finns det ett äppelträd som själv äter sina äpplen. I byn samlas några bybor för att vakta trädet tillsammans en natt. De försöker slå på trädet, allt som händer är att en bit bark lossar. Biskopen kommer till byn och förklarar att han rådgjort med Gud och i äppelträdet finns djävulen. De måste bränna ner det där det står. Det gör de och röken bäddar in byn tills det regnar.

Språket är enkelt, korta meningar, starkt språk:

I byn sov ingen. Hundarna stod ute på gatorna. De skällde inte. Kattorna satt uppe i träden. De stirrade med glödande lyktögon.

Jag tänker mig att det är en symbol för något, men jag vet inte vad. Novellen skaver i mig, för jag vet inte hur jag ska tolka den. Svår, innehållsmässigt alltså.

Hursomhelst får den nu både representera en kvinnlig Nobelpristagare – jag har hennes Hjärtdjur i hyllan om jag hinner läsa den – och en novell i novellsudokun: kategori 2, nummer 4. Endast ett ord i titeln.

7 tankar om “Äppelträdet

    • Jag tyckte absolut inte illa om den här novellen, men känner tydligt att jag inte förstår den. Tror jag måste ge mig på en roman i alla fall, kanske det är lättare att komma in i en längre text.

  1. Jag älskade Hjärtdjur – den är djup och ganska hemsk, men så väldigt stark och gripande. Den här novellen har jag inte läst men hennes romaner är bland mina favoriter!

  2. Pingback: Kvinnliga nobelpristagare: samlingspost – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s