Krypande spänning

Bokslut hittade jag Johannas deckarhörnas Veckans topplista om psykologiska thrillers och blev inspirerad.

Den här veckan är det böcker som kryper under skinnet som gäller, temat för topp fem är psykologiska thrillers, just nu. Vad jag menar med just nu? Jo de fem senaste du läst och gillat, eller kanske fem som finns på att lästa-listan som lockar.

Genren är lite svårdefinierad, tycker jag, rör sig någonstans mellan deckare, roman och skräck, men här några böcker med stark spänning som jag kom att tänka på.

Laurie R. King: Folly. (2001) Välskriven bok på temat “också paranoida människor kan ha fiender” och berättelsen om en mentalsjuk persons väg mot balans var överraskande rörande och respektfull.

Carol O’Connell: Judas Child. (1999) Intrigen kretsar kring en seriemördare som alltid kidnappar två barn, det offer hen egentligen är intresserad av och ett barn som är vägen till att komma åt primäroffret – därav titeln. Normalt är jag inte så svag för psykopatmördare, men den här var bra.

Kristina Ohlsson: Sjuka själar (2016) Den här boken fanns på någon lista med de ruggigaste böckerna som kommit ut i fjol. Den platsar verkligen där. Synnerligen obehaglig, mycket välskriven. jag tyckte inte om den, direkt, men jag tyckte den var bra.

Leena Lehtolainen: Tappava Säde (1999) Speciellt som ljudbok i Erja Mantos fantastiska uppläsning. Mantos röst passar perfekt till berättelsen om den beiga socialarbetaren Säde Vasara som jobbar på ett skyddshem och en dag beslutar sig för att inte längre vara snäll och börjar hjälpa ödet lite på traven. Erja Manto lyckas få Sädes självförringande att verka trovärdigt, liksom hennes förvandling till dödsängel. Den verkar finnas översatt till tyska, holländska och ungerska, men tyvärr inte till svenska eller engelska.

Kaj Korkea-aho: Se till mig som liten är (2009). Egentligen ingen pyskologisk thriller alls, men det finns ett olöst mysterium som läsaren får små, små pusselbitar till genom hela boken. Och en  finlandssvensk måste jag väl ha med 😉

9 tankar om “Krypande spänning

    • Jo, usch ja. Jag läste den också med öronen och fick ta den i små, korta bitar för att klara av den. Fantastiskt bra inläsning och riktigt ruggig bok. Den kom inte med på listan för att den är uttalat skräck, men om man vill läsa ruggigt så är den ett bra val 🙂 Vilket påminner mig om att jag måste läsa hans nya.

    • Det är länge sen jag läste den (bläddrade igenom den nu på nytt), men den har fastnat. Jag har inte läst något annat av henne, men om du säger att alla hennes böcker är bra så ska jag hålla ögonen öppna 🙂

  1. Pingback: Skräckfemma – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s