Doftminnen

Om syrener doftar försommar och skolavslutning och schersminer doftar högsommar så är den blomma som allra mest doftar skolstart och höst för mig renfana.

renfana

Den skarpa, kryddiga doften ger mig omedelbara minnen av hur det var att gå till skolan längs med den lilla traktorväg vi alltid skulle gå om det inte ösregnade. Vi var förstås lite lata och skulle helst ha blivit körda ända fram (den här skolan låg en bit ut på landet, så vi hade skolbuss), men chauffören hade stränga order om att vi skulle släppas av så att vi fick en promenad på morgonen. Och egentligen var det trevligt 🙂

Luften var ren, ofta fuktig tidigt på morgonen och det doftade gott. Det växte björnbär på vägen (fast de tog naturligtvis snabbt slut) och renfana i massor. Jag minns hur jag repade av de gula blommorna och smulade dem under näsan för att få ut all doft. Ofta hade jag en liten bukett med mig till skolan också – mamma berättade att folk brukade ha med dem i kyrkan att dofta på så att man inte skulle bli sömnig, vilket jag tyckte lät smart. Doften av renfana fuktiga höstmorgnar är ett intensivt barndomsminne.

Igår gick jag en promenad på morgonen, i det ljumma, dimmiga vädret, plockade en renfana och smulade den mellan fingrarna och hade mitt Madeleinekakeögonblick.

2 tankar om “Doftminnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s