Frågor bara en kaffedrickare kan ställa

Som den trogna läsaren kanske vet så är jag något av en tesnobb, eller ”teist”, som är uttrycket jag föredrar. Som sådan i en kaffedrickande omgivning stöter man på en del knasigheter. Här en sann historia från det levande livet.

Häromdagen skulle jag ta en kopp te och en smörgås på ett litet café som hör till en kedja med kaffe i namnet. Jag frågade – som jag brukar – om de hade något osmaksatt te. ”Nej tyvärr”, det närmaste de hade var Earl Grey. Det händer att folk försöker säga att ”vi har ju Earl Grey” när jag vill ha osmaksatt te, men det var inte fallet denna gång. Nej, den här gången frågade baristan vänligt och nyfiket ”hur smakar osmaksatt te?”

Vad är det för en fråga?

Jag blev lite ställd och sa att det beror på teet, men det är väl klart att te har en egen smak. Jag frågade om hon druckit julkaffe någon gång, jämfört med vanligt kaffe och sa att alltid erbjudas smaksatt te är som att alltid tvingas dricka julkaffe.

Vad jag egentligen borde ha frågat var varför det finns så många sorters kaffe, kaffe som kaffe, liksom. Men vilken matbutik som helst har tiotals sorter kaffe, men sällan speciellt många tesorter, speciellt inte osmaksatta. Suck.

Tack och lov så finns det tebutiker med riktigt bra utbud, där det inte bara finns Assam, Keemum eller Pu Erh, utan flera olika varianter av dem 😉

2 tankar om “Frågor bara en kaffedrickare kan ställa

 1. Knasig fråga!

  Jag håller med om att te är ett problem. Speciellt på sådana kaféer där de bara serverar påste. Och så ska man betala lika mycket som för kaffet. Älskar ställen där de har flera sorters te i lösvikt. Där man faktiskt kan välja och hitta något som smakar gott.

  Jag gillar naturellt grönt te. Får kommentarer om att det luktar hö och att det smakar för lite (från kaffedrickare), men det tycker inte jag. Det är mild, bestämd smak, så många olika varianter. Samma sak med svart te.

  Tack för tips på teer, jag ska försöka hitta fler osmaksatta svarta teer.

  Hittat några enstaka. Göteborgs tebutik är ett måste när jag besöker staden.

  • Jag gillar också när det finns lösteer att välja på – men då får de inte alla vara Söderblandning eller Rabarber-grädde (vem hittar ens på sånt!?)

   Kaffedrixkare har bara förstört sina smaklökar. Jag tycker också om grönt te, men det finns faktiskt sorter som smakar gräs. T.ex fick vi en gång te från Korea av Andra kattslavens syster när hon varit på resa där. Det smakade definitivt lätt av gräs. Men iland är det gott med sånt också. 🙂

   Tebutiker är guld värda. Innan det började komma sådana i Finland så passade jag alltid på att storshoppa i Sverige. Det gör jag fortfarande ibland, pga priset och lite omväxling. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s