Många världar på Worldcon

Idag börjar Worldcon 75 här i Helsingfors 🙂 Massor med roligt spefi-nörderi: paneldiskussioner om allt mellan himmel och jord och många andra världar, författare att bonga på respektfullt avstånd och som bonus antagligen massor med roliga kläder att beundra.

Jag har köpt en n00b-biljett, eller ”FirstWorldcon” som det snällt heter – det är första gången jag är på något så stort 😮 Jag brukar gå på Finncon när den är i Helsingfors (den alternerar mellan Helsingfors, Åbo, Jyväskylä och Tammerfors), men aldrig på en Worldcon.

Det känns lite pirrigt. Tänk om jag inte är tillräckligt nördig för att få delta? (De kommer att ta en titt på mig vid registreringen och skicka hem mig.) Eller tänk om jag gör bort mig? Bryter mot några skrivna eller oskrivna lagar om hur man ska bete sig? (Det skulle ha funnits en ”Make the Most of Your First Worldcon” på dagen idag, men det hann jag ju inte gå på.) Eller vad om jag bara vimsar omkring överväldigad av allt utbud att jag inte hinner koncentrera mig på någonting alls, i klassisk bokmässestil? The FOMO is strong with this one 😉

Å andra sidan brukar jag gilla att vimsa omkring på bokmässan. Det gör mig glad i magen att se så många bokälskare på en gång. Så att se många människor som gillar alternativa världar kan knappast vara fel, tänker jag mig ❤

Lite slumpmässiga lästips: Här kan ni läsa en intervju med Maria Turtschaninoff och Artemis Kelosaari som Osuuskumma har gjort inför Worldcon. Här en artikel som heter Proud to be Weird 🙂 Här Enhörningens rapportering från dag 0 (det kommer säkert flera poster) Here be Twitter.

Är någon annan på väg? Åtminstone i andan 🙂

13 tankar om “Många världar på Worldcon

 1. Jag tror inte du kommer att bryta mot några utskrivna regler i alla fall. När jag fortfarande hoppades kunna åka läste jag på väldigt noga. Det verkar mest vara ganska självklara saker. Jag tittade på schemat också och såg massor av föredrag och paneler som jag skulle ha velat gå på, till och med samtidigt, så jag skulle ha behövt missa en del även om jag kunnat åka. Suck. Det blir en ComicCon i Kista i september, men ComicCon låter inte alls lika roligt och verkar mest vara för tonåringar. Jag skulle inte passa in där alls.

 2. Jag satt i registreringen och tog emot folk mellan 11-17 och kan noog åtminstone för egen del svära att alla n00bs togs extra väl emot. 🙂 Man är ju på sin första worldcon bara en enda gång!

  Oroa dig inte för skrivna eller speciellt oskrivna regler. Med sunt förnuft klarar man sig extra långt.

  Hoppas din första worldcon dag (bland alla tusentals medfans) var trevlig (och tack för att du länkade till Enhörningen)!

  • Jag är säker på att du åtminstone är väldigt snäll mot små förstagångare 🙂 Egentligen tror jag att de flesta är det, men det är nu alltid lite nervöst med första gånger. Jag har faktiskt inte haft möjlighet att gå ännu, pga långa dagar på jobbet, men i morgon ska jag dit!

   Och Enhörningen förtjänar helt klart att länkas till, jag tycker det är imponerande att du orkar hålla på så länge med den 🙂 Tyvärr måste jag erkänna att jag läser den mera sporadiskt på nätet än vad jag läste den på papper, men när jag läser den så gillar jag den alltid skarpt!

   • Om du inte har skaffat medlemskap/biljett på förväg lönar det sig att vara på plats genast då dörrarna öppnas. Worldcon 75 har visat sig vars en så stor succe att antalet biljetter som säljs vid dörren måste begränsas till 100 per dag.

    • Visst har jag skaffat medlemskap i förväg 🙂 Jag hade planerat att vara ledig åtminstone en extra dag, men omständigheterna har inte varit gynnsamma. Jag tröstar mig med att jag understöder på det här sättet. Visst är det roligt att det blivit en sådan hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s