Novelltriss

På sistone har jag för Novellutmaning II läst en novellsamling som heter Adventure Stories from the Strand, med ett urval berättelser från 1892 till 1949. Den äldsta novellen är Rudyard Kipling: The Lost Legion och den nyaste av en Hilton Brown: Driver!

The Lost Legion (1892) är en Kiplinghistoria från gränsen mellan norra (dåvarande) Indien (nu Pakistan) och Afganistan, om ett indiskt kompani under det stora upproret som blir slaktat av afganerna och trettio år senare förtfarande hemsöker området – till stor hjälp för de indiska (infödda och engelska) trupper som ska ta sig in i området för att tillfångata en gränsrövare. Den är välskriven, som ju Kipling är, men också väldigt, väldigt kolonial. Afganerna är råa vildar och måste straffas, men ändå ska det ske på ett civilicerat sätt – detta är definitivt den Kipling som skrev The White Man’s Burden.

  • 40. Läs en novell som är den första i en novellsamling

En lite roligare berättelse är The Adventure of the Cantankerous Old Lady av Grant Allen (1898), en kort historia om en bildad, men utfattig flicka som tar tjänst som resesällskap till en äldre dam och lyckas rädda dennas dyrbara juveler från att bli stulna av en bedragare. Intrigmässigt är den inte speciell märkvärdig, men huvudpersonen är sympatiskt beskriven – jag gillar framför allt hur hon får jobbet genom att lyssna på två damer som diskuterar svårigheten att hitta ett bra sällskap och sedan erbjuda sina tjänster. Inte ens den knarriga damen är speciellt otrevlig, bara lite jobbig.

Trivia: enligt Wikipedia så var författaren en kanadensisk scfiförfattare och jag tänkte när jag läste den att den påminde mig lite i stil om L. M. Montgomery 🙂 Ska kolla in hans scifi, gamla scifihistorier är oft rolig läsning.

  • 19. Läs en novell som är skriven på 1800-talet

Driver! (1949) En efterlyst brottsling i Rhodesia överlämnar sig själv till polisen och berättar en fruktansvärd historia om hur hans partner blivit förlamad av en kula och när hans kumpan lämnade honom på en ö i väntan på hjälp så har han blivit levande uppäten av köttätande myror… Det låter lite som en av Stephen Kings noveller,  men enligt Wikipedia existerar de faktiskt. Obehagligt.

  • 37. Läs en novell med en titel som består av ett enda ord

Sammanfattning av det jag läst hittills är att det är spännande, men inte odödlig läsning, vilket väl stämmer bra in på The Strands koncept.

 

5 tankar om “Novelltriss

  1. Pingback: Mera novellutmaning på kommande – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s