Vi hade fint besök från Sverige på jobbet här i höstas och som tack för att vi guidat och svarat på frågor om biblioteket fick min kollega och jag varsin tygkasse med kvinnliga Nobelpristagare i litteratur.
Det är faktiskt inte så många. Sedan början är det fjorton stycken.
Min kollega har som (evighets?)projekt att läsa något av alla Nobelpristagare, men det är för mycket för mig. (Jag har bloggat om vilka av Nobelpristagarna jag läst fram till 2014 här.)
Men att läsa någonting av alla kvinnliga pristagare är överkomligt. Läsa och blogga om, tänkte jag. Vem är med? Det finns fjorton pristagare, en per månad borde vara lagom takt. Så till nästa nyår ska den som vill vara med ha läst något av alla – och om det är en kvinna som får det nästa år så får det bli bonusläsning 🙂
Det här låter riktigt kul! Om man redan har läst några av dem, ska man i så fall läsa nåt nytt och sen blogga om det? Eller kan man återvända sånt man redan läst?
Roligt om du vill vara med!
Jag tycker att det alltid är okej att återvända till gamla texter, jag gillar ju omläsning 🙂 Man ser andra saker när man läser om. Om du redan bloggat så kan det ju vara roligt att jämföra – jag har t.ex bloggat om Aniara här för över tio år sedan. Jag kanske skulle se helt andra saker nu.
Är gärna med! Skriver nåt om din utmaningen på bloggen senare i veckan. Jag har läst 9 av dem tidigare, men vill gärna läsa de jag har kvar och läser gärna om de andra. Ska bli roligt!
Jättekul att du är med 🙂
endel har jag faktiskt läst, några försökt men gett upp… Nobelpristagare tycks annars vara dagsländor…. löser korsord där det figurerar en sådan i varje
Många klassiker är mycket läsvärda, men alla Nobelpristagare är inte klassiker, om vi ska säga som så…
Väldigt pop i korsord, jo, Liksom uppenbarligen ordet ”kalva”, som både kor och isberg kan göra. Isberg kalvar när en bit faller av. En last kan tydligen också kalva, när en lastpall välter så ”kalvar” den. Knasigt. (Lärde mig detta häromdagen.)
har läst många av dem – de är ju inte så många (kul väska, jag har bara vykort)
Jag har läst fem, inte så många, varav två först efter att de fått Nobelpriset. Ska bättra mig! Kommer du med i utmaningen?
Fin väska, jo. Det hör till fringisarna när man guidar, att få fina presenter 🙂 Borde göra ett eget inlägg av det någon gång!
Jag har läst 8 av dem, men läser gärna något annat av författarna. Är alltså gärna med på din läsutmaning. 🙂
Så roligt 🙂 Ser fram emot att läsa vad du tycker om författarskapen.
Förlåt, din kommentar hade fastnat och jag märkte det först nu.
vill inte ha nån tidspress, men vill
vara med.
Inte stressa! Jag behöver en liten puff själv för att komma igång, därför satt jag en tidsgräns, men det är absolut inte nödvändigt. Dessutom missade jag ju november redan 🙂 Ska blogga om Pearl S. Buck idag.
jag är med – men fick jag räkna med dem jag läst?
Absolut, det är inte nödvändigt att läsa nytt, men skriv ändå något om dem alla, jag är nyfiken på vad andra anser om författarskapen.
låter kul! jag vill gärna vara med. när jag räknar efter ser jag att Gabriela Mistral är den enda jag inte läst något av tidigare
Å, så roligt att du är med! Jag är imponerad av att du läst så många, jag har inte ens läst hälften… Men inget fel på att läsa om 🙂
Det här låter som en lagom krävande utmaning, så jag är gärna med. Nu har vi ju 13 månader till nästa nyår, men det ska väl gå att få in två på en månad någon gång. Jag har läst ynka två av de 14, nämligen Selma Lagerlöf (men verkligen inte allt av henne) och Herta Müller, som det finns en särskild historia om. Men den återkommer jag till när jag har läst något mer av henne under 2017, tänkte jag.
Skoj att du är med. 🙂 Jag missade själv november, så tänker ta en idag och nästa lite senare i månaden…
Att läsa allt av Selma vore en alldeles egen utmaning – jag har hennes samlade verk i vackra skinnband i hyllan och det är minst en meter… (Jag har inte heller läst alla.)
Jag tänkte för min del börja med Alice Munro någon gång denna månad. Henne har jag länge tänkt att jag borde läsa, så det här blir den knuff jag behöver i alla fall för det.
Lite knuff är bra ibland 🙂 Jag har bara läst två noveller av Munro, har en samling lånad från bibban som jag har tänkt läsa i sin helhet, men det har inte blivit av… Än, alltså. Nu ska jag läsa den 🙂
Har du läst Nils Holgersons underbara resa genom Sverige, som ju var skolbok när min fostermor gick i skolan. ( Jag har den, och har läst!)
Visst har jag läst den, flera gånger till och med 🙂 Den är full med spännande legender som jag ännu minns. Det är faktiskt inte omöjligt att vi också läste den i skolan, men kanske inte som geografibok direkt.
Jag läste faktiskt Nils Holgersson i realtid i år, började i mars när gässen kommer till Skåne och slutade för några veckor sedan när Nils kom hem igen (ursäkta spoilern). Ett trevligt sätt att komma igenom en tegelsten, tyckte jag: http://jsprbok.blogspot.com/2016/11/112-selma-lagerlof-nils-holgerssons.html
En så rolig idé 🙂 Helst borde man ju göra om hela resan också 😉
nu har jag skrivit ett inlägg om den här läsutmaningen. länken i min förra kommentar fungerar visst inte
Så trevligt, ska genast läsa. Jag fixade länken!
Pingback: Nobelliga noveller – En kattslavs dagbok
Vilken rolig utmaning! Och snygg kasse ♥ Jag har redan en lista över vad jag planerar att läsa fram till och med april (!), och utöver det skulle jag vilja läsa svenska klassiker. Men som sagt, det här var en lockande utmaning… Skall fundera litet 😉 Ha en fin kväll!
Ojdå, du har långsiktiga planer du 🙂 Du kan ju kombinera lite och läsa Selma Lagerlöf, t.ex. Kejsaren av Portugallien är väldigt bra. Då får du både Nobelpristagare och svensk klassiker 🙂
Det är en idé 🙂 Just Kejsaren av Portugallien såg jag på teve för rätt så länge sedan, den var väldigt bra. Det vore spännande att läsa den. Hm.. skall fundera litet, men jag är nog med, det var en så lockande idé med nobelpristagande kvinnor 🙂
Jag lyfter gärna fram just den boken av Selma, den känns mycket lite föråldrad i sin tematik även om världen förändrats mycket och Jans kärlek till sin dotter är så rörande. Jag börjar alltid gråta åt den mot slutet, det var lite pinsamt en gång då den kom i retur på jobbet en lugn kväll och jag inte kunde låta bli att skumma den… 😮 Är filmatiseringen sevärd?
Det vore roligt om du hakade på, men känn ingen stress!
Som jag minns tv-serien var det väldigt bra, men det länge sedan förstås. Klarafina Gulleborg spelades av Cecilia Ljung och pappa Jan av Ingvar Hirdwall, de var lysande i sina roller båda två.
Jag ska se om jag får tag på den. Tack för tipset!
Jättekul och bra utmaning. är tyvärr lite för stressad för att hinna med den tyvärr. Men ser fram emot att följa er andra som gör den 🙂
Utmaningar ska vara lockande, inte stressande. Jag nappar inte heller på alla jag ser, bara sådana där det känns som att de får mig att komma mig för med att läsa sånt som jag gärna vill läsa. Visst ska det bli roligt att följa med vad folk läser 🙂
En rolig utmaning, även om jag bävar lite inför den. Jag har läst verk av tre av dem – Lagerlöf (förstås!), Deledda och Lessing. Men om jag får ”återanvända” dem jag läst så vill jag gärna försöka mig på det här. Jag började läsa Kungen bugar och dödar av Müller en gång, men var tvungen att ge upp. Kanske kan jag välja något annat av henne. Man kan ju inte älska allt som alla har skrivit.
Jag har ju själv bara läst fem, ingenting i jämförelse med vissa här 🙂 Du får gärna återanvända, jag är själv en omläsare till min natur och skulle aldrig ställa ett krav på bara nytt. Jag vill helt enkelt ha sällskap på min upptäcktsfärd, en sorts virtuell bokcirkel. Välkommen med!
Jag kan väl ge mig en delutmaning: Läsa två till förutom dom jag redan läst.
Absolut, delutmaning är också utmärkt 🙂 Vilka har du läst tidigare? *nyfiken*
Selma Lagerlöf (mycket) och Doris Lessing (ett par böcker före hon fick nobelpriset) är jag säker på men tror jag läst något av Sigrid Undset også, kanske någon till men jag kommer inte ihåg allt och alla jag läst.
Jag har också läst Selma och Lessing innan hon fick priset, jag läste En överlevandes minnen i tonåren. Den var bra, jag tror jag ska läsa om den till den här utmaningen. Och så nån kattbok 🙂
Jag har inte läst Kristin Lavransdotter, jag är lite tveksam om jag ska inkludera den i utmaningen. Vore förstås en rejäl utmaning 🙂
Snabb koll i bokhyllan — 859 sidor. Duger inte riktigt till novellutmaningen…
Hjälp! Kanske måste fundera lite på hennes andra verk – jag har Jenny i hyllan 🙂
Om du hade läst något av Selma innan hon fick priset hade jag varit riktigt imponerad! 😉
😀 Tänk så mycket jag hunnit läsa om jag börjat så tidigt…
Pingback: Kvinnliga nobelpristagare: samlingspost – En kattslavs dagbok
Pingback: Litterära katter – En kattslavs dagbok
Pingback: Kvinnliga Nobelpristagare – ett år – En kattslavs dagbok