Som hund och katt

Som ni vet så älskar jag L. M. Montgomery, vilket har aktualiserats extra mycket igen nu när jag kommit mig för med att börja läsa hennes utgivna dagböcker som stått på min lånebokshylla i evigheter. Så jag tänkte passa på att lyfta fram en gammal favorithistoria omläst för novellutmaningen II : The Quarantine at Alexander Abraham’s ur novellsamlingen Chronicles of Avonlea (1912)

Storyn är lika enkel som genial, en bestämd, medelåders dam som är manshatare tvingas på grund av en smittkoppsisolation en viss tid dela hus med en kvinnohatande medelålders karl. Hon har en katt, han har en hund.

Jag älskar berättaren, hon är bestämd och rakt på sak och har en klar uppfattning om sin egen förmåga. ”I am noted for that” är hennes favorituttryck 🙂 Mannen är inte heller helt demoniserad, han är intelligent och kan emellanåt föra riktigt intressanta samtal. Djuren har också personligheter. De (allihop) kommer så småningom att respektera varandra. Det är en intelligent och intressant text, över hundra år gammal och ändå så mycket bättre skriven än många moderna texter (eller filmer, tv-serier osv.) på temat ”låt oss fösa ihop två helt olika personer och se vad som händer”. Det är komiskt, men inte förlöjligande.

Jag är också lite extra förtjust i namnen: Huvudpersonen heter Angelina eller Peter MacPherson (hennes föräldrar hade tänkt uppkalla henne efter en rik farbror, men tyckte sedan att en flicka ju inte kan heta Peter. Själv tycker hon ändå att det är ett bättre namn än Angelina). Hennes favoritkatt heter William Adolphus (ett sånt fantastiskt namn på en katt!), Mr Crankypants heter Alexander Abraham Bennett och hans hund Mr. Riley. What’s not to love?

Den här passar i novellutmaningen II, kategori 12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord (jag räknar inte ”the” som ett eget ord).

Texten finns online t.ex. på A Celebration of Women Writers, eller i flera olika e-varianter på Gutenberg. Jag har också bloggat om andra av L. M. Montgomerys noveller tidigare, här och här.

4 tankar om “Som hund och katt

 1. Även jag är en Lucy Maud fantast – och särskilt mycket gillar jag hennes berättelser, i synnerhet
  The Quarantine at Alexander Abraham’s.
  Visst tycker jag om Anne, men jag tycker ännu bättre om Emily, men det är som sagt hennes berättelser jag återvänder till.
  Margaretha

  • Du är helt klart en besläktad själ 🙂 Jag blev fullkomligt överlycklig när jag hittade Gutenbergs samlingar av hennes noveller – sååå många nya!

   Jag gillar också Emily, de är lite mera mångfacetterade än Anne-böckerna. Det varierar lite med mitt humör, vilka jag helst läser om just då.

 2. Pingback: Mera novellutmaning på kommande – En kattslavs dagbok

 3. Pingback: Novelläget – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s