Naondel – vinn en bra bok!

Trogna läsare vet att jag ivrigt väntat på Maria Turtschaninoffs senaste bok Naondel och inte heller blev besviken 🙂  Jag bloggade en bit in i boken här, om mina tankar så långt.

Naondel ger bakgrundsberättelsen om hur Röda klostret i Maresi kom till, det är ursystrarnas berättelser. Det är en komplex bok med många olika huvudpersoner, som har det gemensamt att de hamnar på samma ställe, i ett harem, underkastade en man som samlar på dem på grund av deras speciella gåvor för att det ger honom en kick – och också makt. De olika berättarperspektiven ger läsaren olika synvinklar, men framför får man se de olika kvinnorna, deras bakgrund och deras sätt att hantera situationen. Mannen finns där som gemensam referenspunkt, men han är inte navet som berättelserna kretsar kring.

Jag gillar att Maria Turtschaninoff inte tvekar inför att beskriva sina personers mörka sidor – högmodet, hämdgirigheten, aggressiviteten. Det är inte bara den onde mannen som har ett inre mörker, utan det är något alla har att förhålla sig till. Jag uppskattar att kvinnorna måste kompromissa med sina principer för att överleva, det är realistiskt. Jag älskar att de inser att de behöver varandra för att kunna fly, att de inte är bästa vänner, men kan samarbeta för att ändra på sin situation. Systerskapet är något som växer fram, inte något självklart från början. Men det finns där till slut.

Det är en mörk bok, en våldsam bok, definitivt en vuxenbok, eller åtminstone en mogen tonåring. Men det finns också styrka och hopp i den. Jag lägger den ifrån mig med en känsla av att allt är möjligt, att också stora svårigheter kan övervinnas. Tillsammans.

Du kan nu vinna denna fantastiska bok (om du bor inom Europa). Jag köpte en extra bok på releasefesten och fick den signerad av författaren, specifikt för att lotta ut den. För att delta i utlottningen ska du skriva ett inlägg om en spefi-bok (spefi= spekulativ fiktion, dvs. scifi, fantasy, skräck, alternativt universum osv.) som du tycker att folk ska läsa. Jag är ute efter tips här 🙂 Länka till posten i kommentarerna senast torsdagen den 27 oktober, så drar jag en vinnare nästa fredag.

Trots att Naondel utspelar sig före Maresi i tid så rekommenderar jag att man läser Maresi först. Tips, om ni är snabba kan ni delta i Marias utlottning av nyutgåvan av Maresi, finns på hennes egen blogg här.

Tillägg: Eftersom jag i sömnigheten igår skrev att det var ”två dagar kvar” så går det att delta till midnatt på fredag. Och om du inte har en egen blogg så går det att göra som Marie och tipsa i kommentarerna.

6 tankar om “Naondel – vinn en bra bok!

  1. Vill gärna vara med i utlottningen 🙂 Mitt tips är en novellsamling vid namn ”Moscow but Dreaming” som är skriven av Ekaterina Sedia. Hennes noveller glider mellan genrer som magisk realism, urban fantasy och skräck med en drömsk skärpa och metaforer från helt andra dimensioner. Fantastisk fantastik som grep tag i mig redan under inledningen av den första novellen 🙂

    • Å, spännande, ett helt okänt namn och det låter som en väldigt intressant novellsamling, jag gillar genreglidingar. Din beskrivning får mig av någon anledning att tänka på Marie Hermansson 🙂 Tack för tipset!

  2. Pingback: Påminnelse: delta i bokutlottning – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s