Varför västmetron egentligen är försenad

Andra kattslaven tipsade mig om en novell av Tuomas Saloranta som heter ”Länsimetro viivästyy”, dvs. Västmetron försenas.

Som en liten bakgrund för icke-Helsingforsare så kan jag berätta att metron (som tunnelbanan kallas här) i Helsingfors är ganska kort och relativt ny. Det har i många år talats om att den borde byggas ut västerut, mot grannstaden (kommunen skulle man säga i Sverige) Esbo, som ganska länge motsatt sig saken, eftersom Esboborna älskar sina bilar… Och så blir det förstås dyrt och de som inte bor precis bredvis en station blir beroende av matarbussar. å andra sidan är det snabbt, smidigt och effektivt. Nu har beslutet äntligen fattats och bygget påbörjats, men det är ideliga problem och förseningar. Den skulle öppna i augusti, nu är nästa bud januari, men det tror jag när jag ser det.

Tuomas Saloranta har redan 2011 skrivit en novell som förklarar de egentliga orsakerna till förseningarna – alltså flera år innan bygget påbörjats, minns inte ens om beslutet var fattat än, vilket i sig är lite ruggigt. Novellen  börjar med att en frilansjournalist blir uppringd av någon på bygget som utlovar ett scoop. När journalisten kommer dit finns bara den här enda mannen där. Han tar med journalisten i tunnlarna och förklarar att de hade stött på ett helt okänt, färdigbyggt tunnelsystem under jorden. Problemet var förstås vad som fanns i de tunnlarna, som stördes av byggena. Det finns bara den här enda mannen kvar och han vill berätta sin historia och presentera journalisten för någon. Eller kanske något…

Det är en riktigt obehaglig historia och jag kommer på mig med att verkligen fundera på om nybygget verkligen bara försenats på grund av tekniska problem – eller om det kanske finns andra orsaker… Och jag som åker metro varje dag! 😮

Novellen ingår i en novellsamling av Tuomas Saloranta som heter Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia (2014) och har tidigare publicerats i Kultakuoriainen 3/2011  under pseudonymen Johannes Sohlman. Jag läste den för Novellutmaningen II.   Eftersom jag läste den i original så väljer jag att låta den representera nummer 3. Läs en novell på ett annat språk än svenska.

6 tankar om “Varför västmetron egentligen är försenad

  1. Pingback: Mera novellutmaning på kommande – En kattslavs dagbok

  2. Pingback: Novelläget – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s