Hösttaggad

Miss Magic har en rolig höstläsningslista, och Skrivigheter tyckte att jag skulle göra den, så here goes:

1. Är det några speciella böcker du planerar att läsa under hösten?

Jag har väl alltid planer 😉 men vad som verkligen blir läst får vi väl se. Jag har ju läst Turtschaninoffs Naondel nu (jag ska förresten ordna en utlottning av ett signerat exemplar här snart!), andra finlandssvenska böcker på min lista är Hannele Mikaela Taivassalos In transit och Peppe Öhmans Livet och patriarket.  Så borde jag läsa (ut) Astrid Lindgrenbiografin Denna dagen ett liv, som väntat på min lånehylla i minst ett halvår och kanske äntligen börja på Korpringarna, som Skrivigheter också nämnder. Och så förstås noveller, för novellutmaningen del II.

2. September är förknippad med skolstart. Vilken bok tyckte du bäst om att läsa i skolan? Och vad var / är dina favoritämnen?

Jag har alltid läst så mycket att jag inte riktigt minns vad vi läste i skolan och vad jag annars bara läste. Mitt tydligaste minne av läsning i skolan var när vi just flyttat till Finland och och läraren i finska bestämt sig för att ge de tvåspråkiga barnen i klassen en utmaing (det här var innan de började med ”mofi”, dvs modersmålsfinska) och valde en finsk fantasybok som hette Lintukansan poika (Fågelfolkets son) av Anne Aarnio. Av någon outgrundlig anledning ansågs det aldrig behövligt att ge invandraren något annat material eller någon som helst form av stödundervisning (möjligen pga att vi bara skulle stanna ett år, möjligen för att hela konceptet utlänning var så fullkomligt främmande i Finland på 1980-talet), så jag har intensiva minnen av hur jag satt med mamma och kämpade mig igenom texten. Innehållet har jag ingen aning om. Jag undrar om jag skulle klara av att läsa den idag?

Jag gillade svenska, eller ”modda”, dvs modersmål, som det kallas här. Språk överlag, förutom då finskan, som jag hatade intensivt många år. Antagligen hade det varit helt annorlunda om jag fått undervisning på lämplig nivå. Numera är jag fascinerad av finskan och älskar att diskutera språk med mina kollegor. ”Varför säger man xxx?” 🙂 En gång i tiden gillade jag också matte, svårt att minnas idag. Metallslöjden, att knacka koppar och mässing var jättekul.

3. I oktober är det Halloween. Gillar du läskiga böcker och filmer och i så fall vilka?

Absolut. Jag samlar på skräck, gärna gotisk, men annan går också. Jag har en nätt liten samling, inklusive ett par meter Stephen King. En annan favoritförfattare i genren är John Ajvide Lindqvist. I allmänhet gillar jag skräck i novellformat, det är svårt att hålla uppe spänningen genom en hel bok, men en välskriven novell kan vara ruggig från början till slut.

När det gäller filmer så föredrar jag den typen som är krypande obehagliga. Gärna sådana att man inte riktigt vet vad som är inne i personernas huvud och vad som egentligen händer och sådana där det finns en intressant bakgrundshistoria. En av de bästa i genren var El Orfanato (Barnhemmet) Jag kan fortfarande inte höra eller ens tänka på ”Uno-dos-tres, toca la pared” utan att få rysningar.

4. Vilken bok passar för mysläsning under mörka höstkvällar?

Allt 🙂 men varför inte skräck, om man inte ogillar genren. Det är ganska speciellt att läsa ruggiga historier när det viner där ute.

5. När du har krypit upp i soffan med en mysig bok, vad vill du dricka för varm dryck?

Te. Always. Någon gång ska jag ta och blogga om mitt teskåp 🙂

6. Har du några höstplaner du ser fram emot?

Hösten är i allmänhet en väldigt bisi tid på jobbet, på sitt sätt stimulerande och roligt, men gör att det inte finns så mycket tid & ork för annat. Men om det inte blir uselt väder eller nåt annat ställer till det så ska jag på traditionsenlig hajk med en av mina äldsta vänner nästa helg. Ut i skogen och vandra, laga mat på spritkök, sova i vindskydd, bara vara. Skönt.

Jag utmanar Boksluts-Monika, Bokbabbel, och Hanneles bokparadis, samt alla andra som vill göra listan.

 

14 tankar om “Hösttaggad

 1. Väldigt kul att läsa dina svar. 🙂 Trots att jag inte alls brukar se särskilt mycket skräck, så har jag faktiskt sett Barnhemmet och tyckte den var väldigt spännande, men hemsk också. Dessutom tror att jag sett en annan spansk film som också handlade om ett barnhem och ytterligare en skräckfilm som utspelade sig på ett barnsjukhus. Alla tre var väldigt läskiga och som sagt, inte riktigt min grej, men ändå spännande att se. Jag är jättefascinerad av språk förresten och skulle gärna ha lärt mig finska när jag växte upp och flera andra språk också. Nu fick jag nöja mig med franska, spanska, italienska, tyska och latin, och det var jättekul det också.

  • Spännande och hemsk och sorglig, jo. Jag tyckte om El Hierro också och de du nämner verkar intressanta. Kanske jag borde kolla mera spansk skräckfilm…

   Det var ju några språk att ”nöja” sig med också 🙂 Så spännande. Tycker du att det är svårt att hålla isär släktspråken? Jag är djupt imponerad av latinet, jag har försökt läsa latin i två omgångar men gav alltid upp när det började bli för många deklinationer… 😐

   • Jag läste latin i skolan och då gick det rätt okej, men jag har glömt massor nu. Trots det tycker jag att jag fortfarande har nytta av språkkunskapen jag fick då. Jag hade inte svårt att hålla isär släktspråken då jag var ca 13-19 men numera blandar jag ibland ihop orden, för jag inte övat på spanska och italienska på många år. Franskan håller jag fortfarande koll på och eftersom jag nyligen lärt känna några trevliga människor på ett österrikiskt skrivarcommunity har jag fått chans att öva på tyskan igen.

    • Coolt! B-) Jag brukar vara ganska nöjd då jag talar tre främmande språk flytande (finska, engelska, tyska), men du är verkligen imponerande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s