Kappsäck full med pengar

Jag läste nyligen en humoristisk novell om ett i grund och botten allvarligt tema, (äldre)  kvinnors finansiella utsatthet: Åsa Nilsonne Kappsäck full med pengar, det är ju också bra att ha (ur Kvinnornas röda bok, utgiven på Trevi 1996)

Amanda Lundberg lämnar sin man sedan femtio år, då han efter en hjärnblödning blivit helt förändrad och börjat slå henne. Hemtjänsten ställer sig oförstående till att hon överger sin man, men hon anser att hon inte ska behöva stå ut med det och att ”den riktige Nils”, den man han var före hjärnblödningen,  står på hennes sida.

Tyvärr visar det sig, som så ofta vid skilsmässor, att det rent finansiellt blir väldigt besvärligt för henne. Inspirerad av en rad ouppklarade bankrån så tänker hon att hon också ska råna en bank och på det sättet komma i fängelse, med fri kost och logi. (Jag tänkte osökt på Kaffe med rån här)

Hon planerar noggrant, men så hinner den andra rånaren före. Hon blir väldigt irriterad, men inser sedan att hon känner igen honom. Efter lite detektivarbete kan hon tipsa polisen om både namn och arbetsplats och kan kvittera ut den ansenliga belöningen och på så sätt leva oberoende. 

Just hennes historia slutar bra, men hur många kvinnor sitter inte fast i dåliga förhållanden just på grund av det ekonomiska?

Detta är en av novellerna till höstens novellutmaning, kategori nr 23: Läs en novell där pengar spelar en stor roll

7 tankar om “Kappsäck full med pengar

    • Det finns en väldigt bra bok som heter Boken om Eva av Constance Beresford Howe, där en kvinna lämnar sin kverulante man den dag hon får sin första folkpensionscheck – de första egna pengar hon haft sedan hon gifte sig. Den är från sextiotalet och utspelar sig i Kanada, men känns hur aktuell och relevant som helst.

  1. Pingback: Läsrapport – En kattslavs dagbok

  2. Pingback: Mera novellutmaning på kommande – En kattslavs dagbok

  3. Pingback: Novelläget – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s