Läsa på semestern?

Bokbloggsjerkan handlar denna vecka om semesterläsande.

Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

En perfekt semester… finns det? En bra semester är en där jag kan koppla av från jobbet, jag gillar mitt jobb, men det är skönt att ha en period då jag helt kan tänka på annat. Och så tid att läsa – förstås!

Att läsa i hängmattan är väldigt mysigt och semestrigt, men huvudsaken är att jag får läsa nånstans. Vi har städat flitigt under den här semestern, vilket gjorde att jag inte hann läsa så mycket som jag hade velat, men visst kunde jag också sträckläsa en del dagar (och nätter, en stor fördel med att vara ledig är att  det inte gör så mycket att vända på dygnet 🙂 )

Jag tycker om att kunna ta det lugnt en stor del av semestern, men också att ha tid att resa. Mitt bästa semesterläsningstips är att koppla ihop läsande och resmål; såväl genom att läsa böcker som utspelar sig på en plats dit man reser, som att resa till ställen man läst om 🙂

12 tankar om “Läsa på semestern?

  • Det blir en större upplevelse av såväl resmål som bok, tycker jag 🙂 Hängmatteläsning är jättetrevlig, i praktiken blir det aldrig speciellt mycket av den varan, men jag försöker njuta extra mycket av det när det lyckas 🙂

  • Det händer ganska ofta att det blir efteråt för mig också. Ibland helt av en slump, som när jag läste Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón några månader efter att vi varit i Barcelona – då hade jag förgäves letat lämplig litteratur i förväg.

 1. Jag hade planerat att hinna med massor under ledigheten, och att läsa mängder med böcker. Men så har det inte blivit, jag har läst mindre än vanligtvis och varit latare än vanligt 😉 De senaste åren har vi rest runt i Italien eller Frankrike under fjorton dagar, direkt efter barnens skolavslutning, efter en ganska noggrant planerad rutt för att bo bra, uppleva vackra landskap och se spännande historiska byggnader och annat och ändå få tid att ta det lugnt på eftermiddagarna med god mat och läsning. I år stannade vi hemma och har gjort små utflykter hit och dit istället. Mycket mer stressande tycker jag. Och dyrare, eftersom det blir mycket dyrare att äta ute hela familjen i till exempel Stockholm eller Uppsala, än i någon landsortsstad i Frankrike eller Italien.

  Ditt tips är toppen tycker jag! Jag har gjort så ibland jag också, och skulle gärna resa genom Frankrike nästa år efter samma rutt som i boken Den lilla bokhandeln i Paris. Den mäktigaste upplevelsen av att resa i samma spår som en bok, är för femton år sedan när jag och min kille (numera min man) åkte på MC-semester i Norge. Jag hade inga tankar på boken innan resan, men när vi kom till en viss plats i Norge, knackade jag min kille på axeln och ropade att det här känns precis som Jörundgård i boken Kristin Lavransdotter. Efter bara femtio meter kom det en skylt som det stod Gudbrandsdalen på, och det var ju där Jörundgård låg! Jag blev helt euforisk av den upplevelsen och minns den fortfarande som om det var i går 🙂 Då har man lyckats som författare, om man kan skildra en miljö så levande att man känner igen sig när man är där.

 2. Jag brukar alltid planera att läsa massor, men så finns det ju annat man vill göra också, så i praktiken läser jag ofta mycket mindre under semestern än annars…

  Det är sant att semesterutfärder hemma kan bli lika dyra som en utlandsresa, jag brukar då trösta mig med att jag understöder lokala företagare, vilket ju också är viktigt, speciellt som jag inte vill köpa så mycket saker (böcker räknas inte!) så är det roligt att köpa tjänster och mat.

  Er Norgeresa låter fantastiskt cool, säkert en väldigt speciell upplevelse 🙂 Norge är ju så mäktigt annars också (kan inte uttala mig om Frankrike eller Italien, har inte rest i någondera landet) och att sedan kunna koppla det till en bok är ju direkt episkt (pun definitely intended 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s