Dubbeljerka

Jag missade totalt bokbloggsjerkan förra veckan, jag kan inte annat än skylla på semesterläge. Jag tänker göra dubbel idag, eftersom jag inte missat en enda sedan jag började för fyra år sedan.

Har du halvt om halvt längtat ihjäl dig efter en bok som till syvende och sist inte alls höll måttet? Vilken i så fall? Eller omvänt, finns det en bok som du var tveksam till men som senare skulle visa sig överträffa alla dina förväntningar?

Jag väntar inte så ofta på någon specifik bok (fast just nu väntar jag faktiskt mycket på Naondel), jag brukar snarare vänta tills det kommit flera delar och sedan sträckläsa.

Harry Potter-serien hittade jag när de första fyra kommit ut, så där väntade jag faktiskt spänt på femman med alla andra (och läste en massa fanfic medan jag väntade), men jag blev inte speciellt besviken på den, som en del andra blev. Visst var det lite jobbigt med ”CAPSLOCK-HARRY”, men det är en bok som jag sedan tyckt allt mera om, eftersom den väcker så intressanta frågor om politik och samhälle, plus att Dolores Umbridge är min absoluta favoritskurk 🙂 Ärligt talat har jag varit mycket mera besviken på sjätte och sjunde delen än på femman. Rowlings slösar bort hela den politiska aspekten i de sista böckerna, jakten på horcruxarna blir ganska tjatig (och epilogen vill jag helst förbigå med tystnad). Jag tycker det är synd att hon inte utforskade den samhälleliga biten av sitt universum bättre. Tack och lov så finns det fanfic som gör det 🙂

Och denna veckas jerka:

Har du råkat på någon relation (kan vara mellan vän/fiende, kollegor emellan, etc.) i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över? Om inte, skriv fritt om något som har med relationer att göra (t.ex. din egen relation till en viss författare).

Jovisst. Först en tv-serie: I den nya Sherlock finns det förstås Sherlock och Watson, men har ni tänkt på att relationen mellan Sherlock och Mary egenligen är ännu intressantare? De förstår varandra, på ett alldeles speciellt sätt – mycket mera än Watson förstår någondera, de facto.

Och så kommer jag med fanfic och Potterverse igen. A. J. Hall (som jag skrev om här) har skrivit flera böcker om Draco och Neville, ett par som vid första ögonkastet verkar mycket udda, men vars relation är något helt fantastiskt. Läs själva, börja t.ex. med Lust over Pendle. 

Bara för att vi ska besöka Shrewsbury snart så vill jag lyfta fram Broder Cadfael och Hugh Beringar i Ellis Peters medeltidsdeckarserie. De har en mycket speciell vänskap, den äldre munken och den yngre mannen som står för den världsliga makten. De respekterar varandra och speciellt Hugh kan gärna låta Cadfael komma undan med ett och annat, för att han kan se saker i ett längre perspektiv. Det är trevliga deckare, rekommenderas varmt.

Och så naturligtvis, apropå engelska deckare: Dorothy Sayers Harriet Vane och Lord Peter Whimsey. Två intelligenta och känsliga personer, som har en sorts terrorbalans i sin relation. Något med Harriet berör Lord Peter mer än någon annan. I Gaudy Night säger han att han älskar henne för hennes ”devastationg talent for telling the the truth and keeping to the point”. Det är en kärleksförklaring som är mycket speciell, liksom deras relation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s