Her ligg att ein namnlaus…

Her ligg att ein namnlaus etter henne – i eit krenkt, fåmælt land

Tarjei Vesaas är en (ny)norsk modernistisk författare med en ganska konvuluterad stil, man ska kunna läsa ganska mycket mellan raderna för att få fram betydelsen i texterna. Det är absolut värt det, men kan vara ganska utmanande.

Novellen Naken, som jag har i en bok med Vesaas noveller som heter Noveller i samling, är en liten kort text om ett namnlöst och naket barn som ligger i skogen. Det mesta får vi se genom barnets ögon, vissa ögonblicksglimtar visar anklagelserna mot modern: ”Vi är i krig med dei”  och skammen, och hur barnet blir lämnat ensamt i skogen medan natten kommer…

Barnet är en så kallad ”tyskerunge”, ett av de krigsbarn som kom till av förbindelser mellan norska kvinnor och tyska soldater. Dessa barn och deras mödrar var mycket illa ansedda i Norge och det sociala stigmat var extra svårt. Det hände att dessa barn helt enkelt satts ut i skogen, såsom detta.

Hela texten verkar finnas här, för den som prova på att läsa nynorsk, som inte är helt enkelt. Jag ville utmana mig lite, eftersom jag läser danska och norskt bokmål tämligen obehindrat.

Novellutmaing nr 19. Läs en novell på danska eller norska

3 tankar om “Her ligg att ein namnlaus…

  1. Pingback: Utmaning: Läs en novell – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s