Den staden Helsingfors

Bokbloggsjerkan har en knutpatriotisk vinkling idag:

Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Jo, det kan jag 🙂 Mina hemtrakter är ju numera Helsingfors och jag vill tipsa om Kjell Westö, som är en av de främsta Helsingforsskildrare jag vet. Man skulle egentligen kunna plocka mer eller mindre vilken bok som helst av honom och få en bild av Helsingfors, historisk eller samtida, beroende på bokens tidsperiod. Jag väljer att tipsa om Där vi en gång gått, som är den senaste jag läs av honom. Jag fick veta mycket om det historiska Helsingfors, många saker jag inte känt till, t.ex. att det lilla stugområdet Stenudden mellan Brändå och Hertonäs traditionellt varit arbetarnas version av sommarstugor. Jag förstod plötsligt varför det blev ett sånt väldigt rabalder när det talades om att bebygga området – det var inte frågan om vilket grönområde som helst.

Där vi en gång gått är en spännande bok, den börjar kanske aningen stelt, men när den kommer igång så är den fängslande. Också den lite stela början är på sätt och vis fungerande, eftersom den börjar med ett fotografi, och för hundra år sedan tog det tid att ta ett fotografi, så alla måste stå helt stilla. Det var den tanke jag hade, när jag för mitt inre ser den svartvita bilden av ett snöigt Helsingfors. Det är en kollektivroman, vilket fungerar bra när det egentligen är en bok om en historisk period, från början av nittonhundratalet fram till 1940-talet (Enligt min historikervän så lär den vara historiskt korrekt, ett extra plus :-)) Mest minns jag perioden straxt före och under inbördeskriget, där läsaren får båda sidornas perspektiv genom ögonen på de personer man lärt känna. (Boken har filmatiserats, men jag har inte sett filmen och kan inte uttala mig om den.)

Helsingfors, ja. Jag har ett lite ambivalent förhållande till min nuvarande hemstad. På många sätt gillar jag den mycket, den är lagom stor och lagom liten och jag gillar ljuset och havet. Sen finns det andra saker jag har svårt för. Mörkret, råkylan och snålblåsten, såväl konkret som mentalt…

Lyssna på Barbara Helsingius underbara version av Benedikt Zilliacus (text) och Einar Englunds (musik) Visan om Helsingfors (finns på albumet Spegling) och kan lyssnas på här (el på Spotify), den summerar den där hatkärleken mycket bra: ”Du är för liten för en storstads tjusning, men för en småstads frid är du för stor.”

17 tankar om “Den staden Helsingfors

 1. Jag har varit på ett par korta besök i Helsingfors och tyckte det var en väldigt fin stad. Det jag minns mest är den där kyrkan i berget 🙂 Kjell Westö har jag funderingar på att läsa.

  • Det är en fin stad. Jag älskar den på många sätt, men det finns som sagt dåliga sidor också… Tempelplatsens kyrka är väldigt speciell, den var hemskt omdebatterad när den byggdes, men har numera blivit en stor turistattraktion. Jag gillar den också, kontrasten mellan koppartaket och klippväggarna är fin.

   Läs gärna Westö, han är en bra berättare!

  • Åbo är en väldigt fin stad. Andra kattslaven bodde där några år och gillade den massor.
   Tempelplatsens kyrka är mycket speciell. När jag jobbade som ambulerande turistinfo så var det en av de vanligaste frågorna: Where’s the rock church. 🙂

  • Jo, det var ganska givet. Det första jag tänkte när jag läste frågan var ”Kjell Westö” och fast jag funderade på några alternativ så konstaterade jag ändå att han är det självklara valet här.

 2. Jag har faktiskt läst två böcker av Kjell Westö. Vådan av att vara en Skrake och Hägring 38. Där vi en gång gått såg jag som film eller tv-serie… Sambon har läst några fler. Han växte upp på Åland och gillar det finlandssvenska språkuttrycken.

  • Så roligt att du känner till honom. Han är en av de stora finlandssvenska författarna, men det är inte alltid de når över vattnet… Men du har tydligen en fördel iom din sambo 🙂

  • Jag föreslår gärna finlandssvensk (och finsk, om den finns översatt) litteratur i jerkan, för jag tänker mig att det är okänt område för många och jag tycker det är roligt att tipsa om sånt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s