En flygande katt

Ingen är förvånad över att jag för nr 10 i novellutmaningen: Läs en novell som handlar om ett djur väljer en kattnovell. De facto äger jag ett antal antologier med kattnoveller 🙂 Svårigheten var att välja bara en novell… Ur antologin Katten som kunde flyga och andra berättelser om katter väljer jag titelnovellen, skriven av Stella Whitelaw.

Katten Leopold bor hos en snål och ogin familj som inte ger honom ordentligt med mat. En morgon äter han en trastunge och efter det visar det sig att han kan flyga. Till att börja med är det mest frågan om att ta lite längre tid att landa, men han övar flitigt och blir allt bättre. Familjen säljer honom till en cirkus, men han rymmer därifrån och lär sig att flyga ännu bättre genom att iakkta en koloni måsar. En dag flyger han vilse över havet, hamnar i ett oväder och dimper ner i famnen på en långfärdsseglare, som blir paff, men glad. Leopold stannar hos seglaren resten av livet, de trivs tillsammans och seglaren är helt för taktfull för att kommentera Leopolds små flygturer.

Det är en liten och söt historia. Framför allt gillar jag beskrivningen av hur Leopold övar för att bli bättre och bestämmer sig för iaktta måsarna, för att de inte är så stora och oberäkneliga som örn eller kondor, och att  och hur måsarna förser honom med färsk fisk för att han inte ska röra deras ungar, ”ett slags beskyddargeschäft av maffiaslag”. Cute.

5 tankar om “En flygande katt

  1. Pingback: Utmaning: Läs en novell – En kattslavs dagbok

  2. Jag tror aldrig jag läst en novell från en katts synvinkel. Däremot blev det mycket Pelle Svanslös när jag var yngre hehe. Men vill verkligen kolla upp antologin Katten som kunde flyga och andra berättelser om katter nu 🙂

    • Min favorit i genren ”genom en katts ögon” är Olga om Olga av Margareta Ekström. Det är en liten bok, ca 100 sidor, med katten Olgas betraktelser och filosofiska funderingar. Den är ganska lågmäld, inte så underhållande som t.ex. Doreen Toveys böcker om siameser, men fin.
      Jag kan också rekommendera En bok för allas antologi Någonstans väntar en katt.

      Jag borde nog göra en bloggpost om kattböcker, jag har väl en halvmeter eller så 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s