Den lilla skruvningen

Jag kan inte tänka mig att blogga om noveller och inte inkludera O’Henry – han är en sån klassiker inom genren. O’Henry skrev noveller som framför allt utspelar sig på Manhattan i början av förra århundradet och hör till amerikansk litteraturs novellkanon. Mest känd är han väl för sin förmåga att skruva till slutklämmen en aning, för att överraska läsaren. Ibland blir det lite schematiskt, men oftast är det underhållande.

Många av berättelserna är sådana som tiden verkligen gått ifrån (som den när Harlemfruarna tävlar om vems man som älskar dem mest, den som regelbundet slår sin fru och sedan överöser henne med presenter, eller den flegmatiske och oromantiske som aldrig ens höjer rösten), medan andra fortfarande står sig utmärkt, såsom novellantologiklassikern Det sista bladet om den sjuka konstnären som ligger och räknar murgrönans fallande blad och själv väntar på att falla –  den ger mig alltid lite tårar i ögonen. Eller varför inte den ironiska och småunderfundiga När alla blir bröder, där en inbrottstjuv och husets herre finner en gemenskap i reumatismens förbannelse och inbrottet slutar med att de går ut på en drink tillsammans.

Dessa och många andra hittas i En bok för allas lilla antologi Den rätta blandningen, som jag läst om för den här utmaningen. Titelnovellen får representera nr 33: ”Läs en novell vars titel slutar på n”. Den rätta blandningen i fråga är den perfekta cocktailen, som ett par personer försöker återskapa, efter att ha tvingats hälla ihop hela sin potentiella bars innehåll i två tunnor. Den är ganska alkoholförhärligande, men beskrivningen av den gyllengula drinken är så lyrisk att den verkligen är lockande 🙂

Jo det må ni tro, blandningen i tunnan nummer två var ett stridens och pengarnas och det flotta livets elixir. Den var som guld till färgen och klar som glas, och efter mörkrets inbrott glänste den som om solskenet forfarande fanns kvar i den. (övers. Sonja Bergvall)

Jag kommer alltid att tänka på Drambuie 🙂 Det är flytande solsken, det.

En tanke på “Den lilla skruvningen

  1. Pingback: Utmaning: Läs en novell – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s