Ny i klassen kan ge nya roller

Lite här och där i blogosfären har jag sett Kulturkollos tisdagsutmaning ”Ny i klassen”, där de vill att man ska berätta om ”en bok och/eller en film som handlar om att vara ny i klassen.”

Det är ett tag sedan det var tisdag, men jag hoppar på ändå, för jag har den perfekta boken att tipsa om: Ulf Starks ungdomsbok Dårfinkar och dönickar från 1984. I den hittar tolvåriga Simones mamma på att flytta ihop med sin nya karl. Simone måste byta skola, vilket hon ogillar. När hon kommer till sin nya klass så presenterar klassföreståndaren henne som ”Simon”, den nya killen. I stället för att rätta läraren och ha alla att skratta beslutar sig Simone för att inte vara den snälla flickan Simone, utan spela med och genom ett antal omständigheter blir hon värstingen Simon. Förvecklingarna är förstås många. I berättelsen finns också en borttappad hund och en kolerisk men högt älskad morfar som rymt från sjukhuset för att få komma hem och dö i fred. Boken går att läsa som att den nya klassen ger Simone möjligheter att prova nya roller, men också som hur förväntningarna på en person kan leda till att den personen gör saker den kanske inte skulle vilja. Den är väldigt rolig, men också lite sorglig och vemodig.

SVT gjorde dessutom en utmärkt TV-serie av boken också, se den om du hittar den nånstans.

4 tankar om “Ny i klassen kan ge nya roller

    • Roligt att du rekommenderar den – inser att den faktiskt är trettio år gammal. Men den känns inte så, fast en del av sakerna (Ulf Lundell i freestyle!) är föråldrade. SVT sände serien för nåt / några år sedan och jag tittade på den då, tyckte att den funkade bra.

      Jag har tänkt på det där med förväntningar, det är ju ett tema i Ulf Starks Låt isbjörnarna dansa också. Men huvudpersonen där byter inte skola, svårare att förändras då.

    • Det är en ganska episodisk bok, så du kanske inte minns själva utgångspunkten, även om du skulle känna igen vissa scener. Kanske dags för en omläsning för att friska upp minnet? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s