Jo, jag har läst…

En lista idag! Ingen har taggat mig med ”Har du läst”-utmaningen, men jag tar Bokföring enligt Monikas ”Om du inte har gjort denna så taggar jag dig nu!” som en uppmaning – alla ursäkter för att få göra en rolig lista 😉

Har du läst….

….en bok med snö på omslaget?

Peter Hoegs melankoliska Fröken Smillas känsla för snö (Frøken Smillas fornemmelse for sne 1992) är ett bra exempel. Den börjar också med en beskrivning av snö:

Det är extremt kallt, minus arton grader, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.

….en bok som handlar om krig

Många, men en av de första som gjorde mycket starkt intryck på mig var På västfronten intet nytt (Im Westen nichts Neues) från 1929. Både beskrivningarna av smutsen, blodet, smärtan och den effekt den har på huvudpersonen, hur han blir allt mer fjärmad från det vanliga livet och inte ser att han någonsin kan leva det igen. En bra bok som verkligen beskriver krigets fasor och dess inverkan på människor. Den gjorde mig till övertygad pacifist.

….en bok som är skriven av en finsk författare?

Jo, det har väl hänt 😉 Eftersom jag bloggar så mycket om finlandssvensk litteratur så tänker jag vara purist och tolka frågan som finskspråkig författare. I översättning har jag läst ganska många, i original betydligt färre, men kan ta Leena Lehtolainens Tappava Säde (1999) om socialarbetaren på ett kvinnohem som en dag får nog av att vara snäll. Rekommenderas speciellt i Erja Mantos ljudboksversion, för den som kan språket. Tyvärr finns den endast översatt till tyska, ungerska och holländska, men några av hennes andra deckare finns översatta.

….en bok som är över 800 sidor?

Duh, som det heter på umerikanska. Det var det här med tegelstenar… Precis som Monika så gillar jag Stephen King. Jag tror den tjockaste av hans böcker är postapokalyptiska The Stand / Pestens tid. Som jag alltså har läst flera gånger 🙂

….en bok som har ett spöke som huvudkaraktär/har en stor roll?

En av mina favoriter är Eva Ibbotsons barnbok Den stora spökräddningen (The Great Ghost Rescue) från 1975. Den handlar om en spökfamilj som måste flytta från sin älskade slottsruin för att det blir upprustad och omgjord till hotell. De söker ett nytt hem, stöter på en ung pojke vid namn Dick som hjälper dem att hitta ett nytt hem – en fristad. På vägen till det nya hemmet samlar de på sig flera spöken och andra varelser på flykt. En rolig bok med en underton av allvar. Ibbotson har skrivit många andra fina böcker om spöken och andra övernaturligheter.

….en bok där någon av huvudkaraktärerna äger en affär?

Vilken Homan-deckare som helst 🙂 Jan Mårtensons antikvitetsaffärsinnehavare Johan Kristian Homan, som har svårt att skiljas från sina finaste fynd, så de kommer lätt med till hans överfulla våning i stället. Jag sympatiserar.

….en bok där någon av huvudkaraktärerna är fruktansvärt rik?

Dorothy Sayers gjorde sin hjälte lord Peter Wimsey svinrik och installerad i en lyxlägenhet i Piccadilly för att hon själv var så luspank. Tänk så praktiskt 🙂 I den första – Whose Body? (1923)köper han t.ex. dyra förstautgåvor.

….en bok som handlar mycket om djur?

Oja. En av mina absoluta favoriter är Doveen Toveys Katt i huset (Cats in the Belfry) (1957). Vansinnigt rolig bok om ett par på engelska landsbygden som skaffar siameser. Jag gapskrattar varje gång jag läser den 🙂

….en bok vars titel innehåller ordet EN?

Klart det. Snabb titt i bokhyllan hittar  En liten kärlekssång (A little love song, 1991) av Michelle Magorian, om två evakuerade unga flickor / kvinnor under andra världskriget som i och med att de av ett missöde kommer att leva på tu man hand lär sig mycket både om varandra och sig själva. En fin bok, kanske min favorit bland Magorians böcker, fast det är svårt att välja.

….en bok som utspelar sig på hösten?

Den här var svår. Det finns många böcker so m utspelar sig delvis på hösten, men helt oc h hållet? Tove Janssons sista Muminbok Sent i november platsar, men den är senhöstigt grå, inte flammande rödgul.

….en bok som knappt innehåller några glada inslag?

Jag tror att en av de hemskaste böckerna jag äger är I namn av de mina av Martin Gray. Huvudpersonens hela familj och släkt utplånas i förintelsen och när han överlevt den och fått en fru och barn så brinner de upp i en skogsbrand. Boken är skriven som någon sorts terapi. Jag skrev lite om den i min post om förintelselitteratur.

….en bok som handlar om bröllop?

Bää? Jag kommer inte på en enda bok som specifikt skulle handla om bröllop. Det närmaste jag kommer på är Dorothy Sayers Busman´s Honeymoon (1937). Den har ett bröllop i början, som beskrivs ur flera olika synvinklar.

….en bok som handlar om häxor?

Det blir en Eva Ibbotson till, en annan favorit: Häxtävlingen / Which Witch (1979). I den finns det en grupp med häxor, varav en är vit – men hon skulle vilja vara svart och hänger med de andra häxorna i hopp om att de ska svärta av sig. Det anordnas en tävling i svart magi, där den häxa som utövar den svartaste trollkonsten är den som den lokala trollkarlen ska gifta sig med.

….en bok som utspelar sig på en ö?

Katherine Patersons Se havet… (Jacob Have I Loved, 1981) är en ungdomsroman som utspelar sig på en karg ö vid amerikanska östkusten under andra världskriget. Ön är liten och isolerad och huvudpersonen är en ung flicka som lever i skuggan av sin vackra och begåvade syster, som alla älskar och beundrar. 

….en bok som har en karaktär som du känner igen dig i?

Hemulen i Tove Janssons Trollvinter. Motivering här. Men obs! Inte hemuler i allmänhet.

….en bok som utspelar sig i rymden?

Jag tänkte att det skulle vara lätt, bara att komma med nån scifi, bara att välja t.ex. Scalzi eller Bujold McMaster, som hör till mina nya favoriter. Här finns en post jag skrev om deras scifi i fjol. Men sist och slutligen utspelar sig få scifin explicit i rymden, de handar ändå mera om annat, andra planeter, andra folk och andra seder…

…en bok som det finns ett mycket gammalt hus i?

Den hemliga trädgården / The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett (1910). Den föräldrarlösa Mary hamnar på en herrgård i Yorkshire. Även om trädgården är det centrala så finns det också hundra tomma rum (och ett med en hemlighet) att upptäcka i huset. Finns online här.

…en bok som handlar om en bokhandel?

Helene Hanff: 84 Charing Cross Road (1970). Ett självklart val. En av mina absoluta favoriter om en mångårig brevväxling mellan ett engelskt antikvariat och en amerikansk bokälskare. Bloggat om den här och här.

….en bok som i titeln innehåller något av det fyra elementen (eld, vatten, jord, luft)?

Stephen King: Eldfödd (The Firestarter). En skräckbok om en flicka som kan sätta eld på saker genom att titta på dem. Inte Kings bästa, men helt ok.

Jag vet inte riktigt vem jag skulle tagga – men om du tycker det är roligt med en lista så känn dig inbjuden! Kommentera gärna med en länk i så fall 🙂

2 tankar om “Jo, jag har läst…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s