#sommarläsning

Det känns lite vilset utan bokbloggsjerkan att gnaga på om fredagarna, så när jag via Bokbabbel hittade Kulturkollos Sommarlovslista blev jag riktigt glad och inspad! Dagens hashtagg – eller som Svenska datatermsgruppen föreslår ”fyrkantstagg” – är #sommarläsning.

Jag tolkar ordet som läsplaner. Well, som alltid tänker jag att jag ska hinna läsa mera än jag gör… Å andra sidan har jag faktiskt haft en bra lästakt på sistone, så kanske? Jag har många böcker på min lånehylla, som jag borde få lästa. Här några plock:

Männen med rosa triangel av Heinz Heger, som handlar om de homosexuella i koncentrationslägren, väntar på att bli utläst. Jag hade tänkt blogga om den under Prideveckan, men den var så jobbig att läsa att jag måste ta en paus. Visste ni förresten att de homosexuella inte fick ersättning efteråt, till skillnad från andra grupper, med argumentet att  ”det ju faktiskt var kriminellt att vara homosexuell på den tiden”. (headbang)

Två böcker som Bokbabbel lyfte till skyarna som ”årets bästa böcker” i fjol lånade jag då och har inte läst än.:

Den första är Bea Uusmas Expeditionen: min kärlekshistoria. Den handlar minst lika mycket om författarens besatthet av Andréexpeditionen som om expeditionen själv, om jag förstått det rätt. Och det var ju onekligen en absurd historia. Jag minns att jag har varit på Andréemuset i Gränna en gång och stirrat på resterna av det grandiosa projektet. Ett tragiskt monument över bilden av den Oövervinnelige Västerländske Mannen. Och så undrar folk varför det är dåligt med könsroller.

Den andra är Taivaslaulu av Pauliina Rauhala, om kärlek i lestadiankretsar och vad verkligheten kan innebära av barnafödande och sträng kontroll. Jag har börjat på den, den har väldigt vackert språk, men lite i svåraste laget för mig, Men jag ska försöka igen!

Fantasyklassikern Tigana av Guy Gavriel Kay har redan väntat över minst en sommar på att jag ska komma mig för med att läsa den – kanske det blir av nu? Jag tänker mig att jag borde gilla den, eftersom jag brukar gilla SivÖ:s rekommendationer. Antagligen skulle jag ha läste den redan om det inte vore för formatet – den är stor och tung och inbunden…

Till Danmarksvistelsen hade jag tänkt att Lise Nørgaards underbara självbiografier Kun en pige och De sendte en dame skulle vara roliga att läsa om. De är sprakande roliga och starkt feministiska, i och med att hon bara vägrar godta ”kun en pige”. Någon gång ska jag lyckas se tv-serien Matador också, som hon skrivit manus till.

Och så har jag lovat Andra kattslaven att äntligen läsa Tarjei Vesaas Fuglarne. Vesaas Isslottet var otroligt bra och väldigt sorglig, så jag har dragit mig lite för att läsa mera av honom, men nu ska det bli av.

Sedär, en nätt liten blandning. Hur många tror ni att jag läst till, ska vi säga slutet av augusti? Bäst svar får en guldstjärna 😉

9 tankar om “#sommarläsning

  • Jag är säker på att jag skulle gilla den jag med, det har bara inte blivit av att se den, fast jag har lånat den flera gånger…

   Jag läste någonstans att någon dansk regentgemål med utländsk bakgrund lärde sig danska med att titta på Matador, men jag minns inte vem. Kul i alla fall 🙂

 1. Åh, hoppas du gillar böckerna – men det tror jag nog du gör, jag har inte hört någon som inte skulle ha älskat Uusma (annat än Blondinbella faktiskt, kom jag nu på), och Taivaslaulu har också 99 % succes rate 🙂 Glad sommar!

  • Jag tror att jag litar mera på din smak än Blondinbellas 😉 Men det kan vara mina fördomar som talar, jag vet faktiskt inget om Blondinbellas smak. Trevlig sommar på dig med!

   • Hon läser faktiskt ganska mycket verkar det som, och hon älskade först Uusma tills hon läste ut och konstaterade att hon var för fanatisk. Å andra sidan verkar BB inte ha så långt tålamod med sina egna projekt, så jag förstår att Uusma blev exra extrem i hennes ögon 😛

    • Okej, jag hade mest uppfattat henne som en företagartyp, inte en läsare. Andras förmåga att komplett nörda in sig i ett projekt kan jag också avundas ibland, måste jag erkänna. Jag är mera rastlös.

  • Jo, jag läser också mest vad jag känner för, men alla de här böckerna vill jag ju läsa något tag ändå 🙂

   På finska kallas det ”risuaitta”, dvs ett staket gjort av ris.

 2. Pingback: Fyrkantstagg fredagsmys | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s