Klassiker i vardande?

Sköna maj inleds med en bokjerka som är en spin off på förra veckans fråga:

Spin-offen på förra veckans fråga kommer från Robert: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

Hmm, intressant fråga. Vad gör en klassiker till en klassiker? Vad är läsvärt ännu om hundra år, vad kommer att vara levande?

Jag tänker mig att det är böcker som förnyar genrer, t.ex. J. K. Rowlings Harry Potter-serie, som fick ett stort genomslag och förändrade fantasygenren genom att styra den bort från medeltidsromantiken och John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in som förnyade vampyrgenren markant.

Kanske också Lionel Shrivers We Need To Talk About Kevin, för att den tar upp ett aktuellt samhälleligt fenomen från en oväntad synvinkel och dessutom tar upp ett tabubelagt ämne: att mödrakärlek är inte alltid självklar. (Jag har skrivit mera om den boken här.)

Inom finlandssvensk litteratur – som jag ju alltid gärna lyfter fram – tror jag att såväl Kjell Westö som Monika Fagerholm kommer att höra till de författtare som läses ännu om hundra år, kanske också Ulla-Lena Lundberg och Lars Sund som lokalskildrare. Säkert också Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga, men den är från 1978, så jag vet inte om den platsar som ”modern”, fast den känns tidslös för mig 🙂

8 tankar om “Klassiker i vardande?

    • Det tycker jag att du ska göra. Han är en bra berättare och hans Helsingforsskildringar från olika tidsperioder är intressanta och enligt min historikervän dessutom historiskt korrekta (det gällde en diskussion om Där vi en gång gått, men jag skulle tro att det stämmer med andra böcker också.), vilket inte alltid är fallet med historiska romaner. Inte att allt han skriver är historiskt, men mycket.

    • Det gör hon nog. Hon skriver bra, men väldigt obehagligt. Har du läst hennes Baby Jane? Den är inte så spektakulär som hennes andra böcker, men en tät och fängslande berättelse som kröp under huden på mig.

    • Välskrivna böcker inom sin genre tror jag också kan leva, men de är inte alltid lika intressanta ur ett historiskt perspektiv.

    • Roligt att jag väcker din nyfikenhet – det är liksom meningen. Det finns så många rikssvenska bokbloggare som gör jerkan att jag tycker det är roligt att försöka tipsa lite inom ett område som antagligen är mindre välkänt för dem 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s