En mörk tid

Det har varit val igen och valresultatet gör mig bara deprimerad. Ny Tids chefredaktör Janne Wass skrev en kolumn på Svenska Yles sidor betitlad ”Vad är det för fel på de finländska väljarna” och jag håller med. Hur tänker folk? Hur kan så många människor rösta på ”Sann”finländarna? Ett populistparti med en sunkig agenda (intelligenta och välformulerade Li Andersson skrev nyligen en bra kolumn i Ny Tid om Persunas partiprogram gällande invandringen) är nu landets andra största parti i riksdagen. Andra största. Nätt och jämnt tredje störst om man ser till röstningsprocenten. De två andra stora är inte heller direkt de partier som motsvarar mina värderingar. Det är ”sköt dig själv och skit i andra” som gäller. Speciellt om ”andra” kan kategoriseras som ”de andra”. De där som minsann inte är som vi. Läs gärna också Sara Enholm Hielms kolumn Vi och dom, apropå det här med effektivitet och produktivitet.

Samtidigt som valresultaten rullar in så kommer nyheten om de sjuhundra drunknade utanför Lampedusa och att EU ska diskutera problemet. Kommentarerna till den nyheten och Ida Fellmans blogg om ”Vårt Medelhav och deras” håller en ton av ”vad ska de nu dit och göra, ingen tvingar ut dem på sjön, det är väl inte EU:s ansvar?” Ingen sympati, ingen förståelse för de omständigheter som gör att människor vågar livet i jakt på ett bättre liv – omständigheter som bl.a. EU bidragit till med sin rovfiskespolitik, t.ex. Bara ett ”skyll sig själv”.

För en vänstergrön humanist så framstår den här attityden som obegriplig. Jag vill se en politik som går ut på att bygga en bättre värld för oss alla, en politik som tänker inkluderande och långsiktigt. En som inte bygger högre och högre murar. En politk där människors värde räknas i annat än pengar. En värld där människor bryr sig om varandra och miljön.

Och varför inte en ponny, eller en enhörning, när jag nu håller på?

Tillägg: Läs Linnea Häxbrygds bloggpost ”sant eller falskt”. Hon argumenterar betydligt mera välformulerat än jag, som mest bara vill krypa in i en håla och gråta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s