Fettofobi på Instagram och annorstädes

Idag när det fästs allt mera uppmärksamhet vid diskriminering mot olika grupper är det fortfarande en grupp som få höra hur mycket skit som helst: stora människor. Maskerat som ”hälsoaspekter” så kan folk kläcka ur sig nästan vadsomhelst om ”tjockisar”, ”fetton” osv., från att de är lata och fula till att de belastar hälsosystemet med sin blotta existens. Lady Dahmer har skrivit rätt mycket om saken på sistone under kategorin ”Tjock verklighet”, via hennes kommentarsfält hittade jag en Tumblr-post om en person som blivit blockad från Instagram, efter att ha protesterat mot dubbelmoralen i bildreglerna. Läs den här. Dela. Protestera mot Instagram. Det är fan inte ok!

Sen kan ni också läsa Dances With Fat, Twitter-hashtaggen #fatmicroaggressions (den här Huffington Post-artikeln har samlat några av tweetsen), och Fb-gruppen My Fat & Feminism Links.

Tänk om det en gång skulle bli lika otänkbart att säga ”fetto” som ”neger”? Det är inte så nu – jag märker själv att jag har mycket svårare att skriva det som i amerikanska texter omskrivs som ”the n-word” än vad jag har att skriva till och med diverse nedsättande synonymer till tjock. [Sista meningen redigerad lite pga otydlighet]

Tänk efter. Det är inte okej att anmärka på andra människors utseende. Det är inte ”hjälpsamt” ens att göra det för att en tycker att ”det inte är sunt”. Det hjälper inte, det enda det gör är att spä på människors självhat. Låt bli. Vare sig det gäller kroppsbehåring, storlek, hudfärg och så vidare så är det irrelevant att kommentera andra människors kroppar. Detta gäller de facto också positiva kommentarer – utseendehetsen är det osunda här. Inte kroppen.

 

Annonser

One thought on “Fettofobi på Instagram och annorstädes

  1. Ping: Tidens tand gnager Golden Age | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s