Inhemska språk?

Häromdagen noterade jag att HRT, dvs. Helsingfors regiontrafik, för första gången – vad jag har sett – tar hänsyn till att det bor och turistar mycket ryssar i Helsingfors. Lite egendomligt kändes det nog ändå, som på den Gamla Goda Tiden:

inhemska sprak

Jag tänkte att lite trevligare ryskrelaterade nyheter skulle vara trevligt.

4 tankar om “Inhemska språk?

 1. ”Gamla Goda Tiden”??!

  Jag tycker det är trevligt att ryska _idag_ normaliseras som ett stort turist- och grann-språk, men har nog mycket svårt för att dra en positiv parallell till pre-1917.
  Finland är inte, och var aldrig, i samma position som (delar av) Baltikum vis-a-vis pre-revolutionära Ryssland, och detta var en viktig del av vår identitet 1809-1917, och det är fortfarande något som lönar sig att hålla i minnet.

  De (officiella) gamla skyltar på ryska man kan se har INTE tillkommit på lokala initiativ utan som resultat av officiell förryskningspolitik, diktat ovanifrån som mina förfäder motsatte sig, burades in i fängelse för, och fick litteratur beslagtagen för.

  • Well, med ”den Gamla Goda Tiden” var jag förstås ironisk, jag tänkte så där Povel Ramel-stil.

   Jag undrar om det är ”turist- och grannspråk”, eller helt enkelt det faktum att det bor flera rysk- än svenskspråkiga i huvudstadsregionen nuförtiden… Jag tror att Finlands historia hindrar oss från att få skyltar på ryska igen, men uppenbarligen är reklam mera lönsamt än historian plågsam numera.

   Du hade iaf ganska coola förfäder, med beslagtagen litteratur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s