Läser #yesallwomen

Idag har jag suttit vid datorn och läst Twitterhashtaggen YesAllWomen tills ögonen blöder. Hashtaggen har uppkommit som ett frustrerat svar på alltför många mäns automatiska ”men alla män är inte sådana” (eller NotAllMen), när någon lyfter fram sexism eller misogyni. De som skriver om sina upplevelser med den taggen vill framhäva att: Nej, alla män är inte sådana, men alla kvinnor har upplevt sexism / sexuellt ofredande/ rädsla att röra sig ensamma / dubbla standarder osv. Läs, det är intressant, fast deprimerande.

Tyvärr finns det också ett antal troll som anser att det är en lämplig hashtagg att ösa ur sig lite extra mycket kvinnohat, som den här: ”#YesAllWomen need to talk less, and suck ginger balls more.” Najs. I rest my case.

Temat kvinnohat har aktualiserats extra mycket efter att en man tog och sköt ett antal personer (både män och kvinnor) vid University of California-Santa Barbara, bland annat med motivationen att kvinnor inte är intresserad av honom, fast han är en ”Nice Guy” (rajt?) varpå han hatar såväl dem som män som ”får sex”. Han brukade hänga på kvinnohatarforum dessutom (mera om detta nedan).

Via Twitter kom jag in på Jezebel och läste x antal kommentarer på trådarna I Am Not an Angry Feminist. I’m a Furious One och ‘When Women Refuse’ Chronicles What Happens to Women Who Reject Men och Lessons From a Day Spent With the UCSB Shooter’s Awful Friends (någon som gjorde antropologiska studier på kvinnohatarforumet jag nämde ovan;  den här orkade jag faktiskt inte läsa till slut). Också den här texten på Sidespin: Stories I Won’t Tell You var välskriven.

Nu tänker alla vettiga läsare: hemskt, jovisst, men vad kan jag göra, säg det i stället för att skuldbelägga!

Tips, läs Vixyish ”So what am I supposed to do about it?” och också gärna den (de) John Scalzipost(er) hon länkar till. Mari Kurisato ger liknande tips kort och koncist här: #YesAllWomen is an important hashtag. But why stop there? Och varför inte läsa klassikern Schrödingers rapist om  varför så många kvinnor ser män som potentiella våldtäktsmän. Inte en oproblematisk text, men helt intressant.

Som avslutning på den här länkfesten kan ni titta (en gång till?) på SÅ JÄVLA PK! av och med Bianca och Tiffany Kronlöf. Jag som inte ens gillar rap älskar den. Kolla gärna de andra videona också, inte minst ”Shit Snubbar Say”. Genialt.

Annonser

3 thoughts on “Läser #yesallwomen

  1. Ping: Tunntunna sidor | En kattslavs dagbok

  2. Det är tyvärr sällan som män är så förståndiga som den som kommenterade problemet med ”det är klart jag vet att jag inte är sådan (som våldtar/mördar) men kvinnor kan inte se mitt hjärta och det är naturligt att de är på sin vakt” i stället för att å ena sidan håna kvinnor som hysteriska tokor om de är rädda att gå på mörka gator osv. och å andra sidan klandra dem för oansvarig oförsiktighet om de blir angripna.
    Se Butterfliesandwheels som har Ophelia Benson som redaktör – hon var en av författarna till Hatar Gud kvinnor?, boken som orsakade sådana rabalder för att den VÅGADE påpeka att det inte bara pågår fruktansvärt kvinnoförtryck utan att den motiveras med religion och författarna påpekar att antingen har de rätt, dessa som citerar sina heliga texter som anledning till kvinnoförtrycket, och då är det uppenbart att Gud inte älskar kvinnor utan förmodligen hatar dem, eller sen har de inte rätt, och då ska det vara rätt att argumentera mot dem TROTS att de hänvisar till religionen. Nu när folk inte längre accepterar traditionen som fullgod motivering och när vetenskapsmän har svikit männen genom att påstå att, nej, kvinnor blir inte galna och/eller infertila av att studera och ha ansvarsfulla poster, är religionen den sista respektabla utposten för misogynister. Benson kritiserar misogynister var hon träffar dem, inte bara inom religionen. Hon har en hel del skarpa kommentarer till att ”feministerna är oförskämda når de använder denna tragediför sin egen agenda – klart att det inte var kvinnofientlighet som var orsaken. Han mördade ju några män också!”

  3. Det är så lätt att bli defensiv. Samtidigt så skulle antagligen frestelsen att säga ”män” i stället för ”vissa män” antagligen vara mycket mindre, om det skulle vara mera självklart för män att säga ifrån till andra män när de kommer med sexistiska kommentarer eller våldtäktsskämt.

    Sen finns det ju defensiv och defensiv – kvinnan som hittade på ”YesAllWomen” lär ska ha bett folk sluta använda hashtaggen pga alla mordhot (!) hon fått. ”Hur vågar du hävda att kvinnor utsätts för en hel massa våld och sexism osv. av män. Jag ska mörda dig för det, din jävla hora.” Manlig logik (sorry, men kunde inte låta bli.)

    Jag måste bekanta mig med Butterflies and Wheels, att religioner i allmänhet är kvinnofientliga är inget nytt, men jag kan tänka mig att hon bemötts mycket aggressivt pga sina åsikter. Folk tycker inte om att få sin världsbild rubbad, om det går att hävda att ojämlikhet är Guds vilja, så behöver man inte göra nåt åt det. Bekvämt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s