Logik, vad är det?

Ibland är jag någonstans mellan road och uppgiven med vissa kunder på bibban. De kommer till disken och frågar om deras reservation kommit ännu – den har ju redan haft förfallodag. Vi kan inte svara annat än “tyvärr, den som har boken nu har inte returnerat den ännu”. Vi har ett system med upprepade påminnelser, förseningsavgifter och låneförbud om en bok är över två veckor sen – vi har t.o.m. ett avtal med en indrivningsbyrå – men vi som enskilda bibliotekarier i disken kan inte påverka saken. Ändå finns det alltid de där personerna som hänger kvar vid disken i fem-tio minuter och klagar över saken. Vad tror de att vi ska göra, annat än att förklara situationen? Ta upp telefonen och börja ringa den som har boken? Gå hem till den personen och plocka den ur hyllan? (Jag säger inte att det aldrig har hänt, men det är definitivt undantag och snarast något som kan förekomma då man bjuder hem en bibliotekarie. You are hereby warned 😉 )

Det bästa är när det ibland visar sig att den klagande kunden i fråga själv pantar på någon bok som är sen. Om man då påpekar att den är försenad och det finns en reservering på den så kommer svaret “men jag behöver den”. Ja, det gör någon annan också. Det är därför det finns bibliotek. Om du vill ha boken för dig själv och aldrig returnera den så måste du köpa den.

Jag är inte den enda som noterat denna diskrepans i tänkandet, kolla in Arga bibliotekstanten här.

2 tankar om “Logik, vad är det?

  1. Du är den sociala tjänst som de här människorna behöver, någon att prata med, du är deras säkerhetsventil, vi människor har en oförmåga att vara logiska eftersom vi mestadels styrs av känslor (talar av egen erfarenhet, haha).

  2. Som Spock / Leonard Nimoy uttryckte saken: ”The human race is highly illogical” 😉

    Jag har lättare att förstå de som bara vill prata, även om jag tycker de är vanligare på allmänna bibliotek, men de här personerna verkar uppriktigt tro att vi kan göra mera om de gnäller mera… Men visst har du rätt, det hjälper antagligen mot frustrationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s