Bokbloggsjerkan goes Hollywood?

Bokbloggsjerkan frågar om rörliga bilder:

Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst men den/de ska ha en stark anknytning till din favorit genre.

Hm, vad är ”min genre”? Jag tror jag får fuska och plocka några olika genrer. Jag tänker hålla mig till tv-serier för att begränsa mig lite, inte att jag har sett speciellt många serier, eftersom jag vuxit upp utan tv och fortfarande inte har någon tv. Det finns ju datorer 😉 Dessutom är jag mera en filmmänniska egentligen. Men några favoriter har jag ändå 🙂

Om vi säger deckare så är det helt klart BBC:s Sherlock, som jag är hemskt förtjust i. Jag tycker att den på ett väldigt bra sätt lyckas balansera kanon och nytolkning. Dessutom är den rolig 🙂 Plus att min favoritfanficförfattare skriver världens mest suveräna fanfic utgående från den. (Jo, det utlovade fanficinlägget ska nog komma så småningom.)

Den som kommer mycket tätt i hälarna på Sherlock är The Bletchley Circle, som handlar om fyra engelska kvinnor som jobbade som kodknäckare under Andra världskriget. I serien är det 50-tal och de sammanstrålar i jakten på en seriemördare. Mycket välgjord och spännande. Inte så rolig som Sherlock, dock. Genre kanske mera thriller?

Om vi säger drama så gillade jag verkligen BBC:s Pride and Prejudice. Den är mycket trogen originalet i stil och lyckas hålla sig från att göra en massa anakronistiska missar, något som lätt frustrerar mig med historiska dramer – och då är jag inte ens historiker... Jag minns att jag undrade hur de kunde göra sex avsnitt på den boken, men faktum är att det blev alldeles bra och en vanlig film inte alls kan göra den rättvisa, anser jag nu.

Om vi säger scifi så är min senaste upptäckt (hundra år efter alla andra) att Firefly är en sjukt cool serie och det är hemskt synd att det bara blev en säsong. Babylon 5 är också en serie jag gillade, liksom Battlestar Galactica, men det är rätt länge sen jag sett dem.

Om vi säger barn- och ungdomslitteratur, som jag har en stor samling av, trots allt, så är det helt klart Anne of Green Gables. Även om jag kan sitta och anmärka på vad som skiljer sig från böckerna, så tycker jag att den verkligen lyckats fånga charmen i originalet. Och för att vara ärlig så har jag läst böckerna så många gånger att jag antagligen skulle märka om någon har fel färg på klänningen jämfört med kanon 😉

3 tankar om “Bokbloggsjerkan goes Hollywood?

  1. Pingback: Den tog skruv? | En kattslavs dagbok

  2. Pingback: Tidens tand gnager Golden Age | En kattslavs dagbok

  3. Pingback: En tuff brud i blond förpackning | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s