Finlandssvengland?

En sista minuten-bloggjerka vill jag som vanligt hinna med. Veckans fråga är "Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?"

Hmm. På grund av projektet jag nämnde i fredags så är det för tillfället det finlandssvensk litteratur som jag läser mest av. Jag vet att det inte är ett land, men jag läser alldeles för lite finsk litteratur för att kunna säga nåt annat 😮 Jag läser annars också rätt mycket finlandssvenska verk, men nu alltså mera än vanligt. Annars är det nog Sverige och Storbrittanien som dominerar mitt läsande. (Jag läser rätt mycket på engelska överlag och i det urvalet förekommer det en hel del amerikanskt och kanadensiskt också.) Det här hänger antagligen delvis ihop, för jag läser svenska bokbloggar och de rekommenderar ofta engelska böcker. Så läser jag mycket deckare och som Annika säger så skrivs det mycket bra engelska deckare – för att inte tala om har skrivits, som t.ex. storfavoriten Dorothy Sayers 😀 Också inom ett annat av mina specialområden, skräck, finns det många fina författarskap på de brittiska öarna. Plus att jag just nu läser en hel del fanfic, måste ju friska upp minnet lite inför min utlovade informativa bloggpost om ämnet 😉

Jag känner att jag verkligen borde göra en ansträngning att läsa mera övrigt nordiskt, det har blivit lite sporadiskt sen jag blev färdig från littan. Jag har läst både norska (Karin Fossum, Anne Holt) och isländska (Arnaldur Indridason) deckare – men hur är det med danska? Jag kommer bara på Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg. Inte att det måste vara just deckare, det råkar bara vara vad jag läst på sistone från Norge och Island. Om någon vill läsa finska deckare så rekommenderar jag förresten Leena Lehtolainen, hon är en av mina favoriter.

Kanske jag borde ta det som en utmaning att läsa något övrigt nordiskt t.ex. en gång i månaden? Utmaningar är ofta bra för att komma igång 🙂 Via Ugglan och boken har jag hittat det här med att läsa jorden runt. Det ser spännande ut, men jag vill helst välja mina böcker själv. Så många länder, så många böcker, så lite tid :right:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s