Nomen est omen?

Måndag och sista chansen för jerkan. Dags att sluta blogga om Lund och blogga om böcker som omväxling 🙂

Veckans fråga lyder: "Låt oss återgå till ämnet karaktärer för en stund: Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?"

Harry Potter-böckerna är förstås fulla av fantastiska namn: Remus Lupin, Sirius Black, Bellatrix Lestrange och så vidare. Jag är förstås inte den enda som tycker det, en snabb titt på veckans svar visar att de nämns åtminstone här, här, här och att Ugglan skriver mycket utförligt om namnen här. Så jag är inte så originell, direkt 😉

Annat?

Det finns en Stephen King-berättelse som heter "The House On Maple Street", publicerad i Nightmares & Dreamscapes. I den finns det fyra barn som kommer hem från en semester och upptäcker att det växer metall i väggarna i deras hus. Det är förstås från Yttre Rymden och håller på att ta över hela huset. Barnen heter mycket lämpligt Bradbury, hela berättelsen är en hommage till Ray Bradbury.

Det kan ju inte vara en slump att huvudpersonen i den ångande Memoirs of a Woman of Pleasure heter just Fanny Hill? 😉 (Det påminner mig förresten om en bloggpost jag läste en gång, om en person som var så avigt inställd till kommatering att den inte ens kommaterade en sådan mening som "Has the doctor seen her Fanny" 😆 )

Så kan författaren ibland vända på saken också. I L. M. Montgomerys Chronicles of Avonlea så finns det två olika berättelser där en av huvudpersonerna har ett namn som explicit inte passar den. Den en är "The Hurrying of Ludovic" där denne Ludovic heter Speed i efternamn och är en otroligt långsam person. Den andra historien är "The Courting of Prissy Strong", där Prissy Strong är så otroligt mesig att hennes granne himlar sig (men ändå hjälper henne). Så kan man ju också välja namn 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s