Someone is WRONG on the Internet

Alla känner till Wikipedia och alla vet att Wikipedia inte alltid har rätt, precis som fallet är med andra uppslagsverk. Men skillnaden på Wikipedia och andra uppslagsverk är att man kan påverka innehållet själv. För den som är intresserad av det och inte vet var den ska börja så hålls det en Wikipedia-klinik på Brages pressarkiv nu på på torsdag från kl. 13 framåt:

Lär dig redigera Wikipedia

Tycker du någon viktig finländsk person saknas eller är alltför knapphändigt presenterad i Wikipedia? Det är inte så svårt att komplettera eller korrigera texter, men det är bra att veta hur det går till och vilka principer som gäller.

Brages Pressarkiv ordnar en Wikipediaklinik torsdagen den 13 juni från klockan 13 framåt, så länge vi orkar.

Vi arbetar med fokus på biografiska artiklar och fyller särskilt på info om finländska personer i svenska Wikipedia. På plats finns handledare från Wikipedia som visar hur man gör och som kan hjälpa och ge råd. Ta med egen dator!

Rubriken kommer förstås från det här geniala xkcd-strippet.

Annonser

7 thoughts on “Someone is WRONG on the Internet

  1. Johanna writes:En stor fördel wikipedia(enligt mig) har framför traditionella uppslagsverk är att man kan lägga in information som riskeras att förändras snabbt på ett helt annat sätt. Traditionella böcker måste hålla sig till "fakta" som kan beräknas vara någorlunda stabil de kommande åren, medan wikipedia kan lägga in det som händer just nu gällande politiskt klimat, nya upptäckter, och även omdiskuterade fakta med flera olika vinklar. Dessutom kan ämnen som inte egentligen så många är intresserade av finnas representerade på ett helt annat sätt.

  2. Det är sant. Jag använder själv Wikipedia flitigt när det gäller populärkulturella fenomen, där är den oslagbar.

  3. Johanna writes:Man hittar ju dessutom saker så mycket snabbare… Jag älskar böcker, men gällade just uppslagsverk så tycker jag de digitala slår de tryckta med hästmil.Informationen hittas snabbare, det finns hyperlinkar, och man kan kopiera in det direkt i essäer och dokument utan att behöva skriva av.

  4. Det finns ju elektroniska uppslagsverk också, det är sådana vi köper in för det mesta numera. Så om man vill ha etablerad information så kan man gå till NE eller något annat på nätet – men bara om man kan logga in, förstås…

  5. Johanna writes:Jag brukar använda NE och Encyclopedia Britannica via Bibban, men inom vissa ämnen har de väldigt knapphändig information.. Hade inte så stor nytta av dem för min kandi till exempel, där hjälpte wikipedia bättre

  6. Det är sant, det gäller att hitta rätt uppslagsverk. Jag brukar säga att man kan börja på Wikipedia, men alltid gå till de källor den hänvisar till. Överhuvudtaget borde man alltid hitta originalet, sådär rent akademiskt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s