Kollaps

Nå, jorden verkar inte gå under just nu i alla fall, så jag tänkte komma med ett lästips som kan vara bra när apokalypsen väl kommer. Det är en bok av David Jonstad, som är chefredaktör på klimatmagasinet Effekt, författare och frilansjournalist: Kollaps – Livet vid civilisationens slut. Jonstad skriver på ett sansat sätt om hur alla komplicerade samhällen förr eller senare kollapsar av sin egen komplexitet (Mayariket är med på ett hörn) och att den billiga energin som hela vårt moderna samhälle är uppbyggt på är – som vi alla vet – på väg att ta slut. Jonstad framhäver att den totala apokalyps som Hollywood är så förtjusta i är ett mindre sannolikt scenarie, men att den hotbilden gör att vi tenderar att sticka huvudet i sanden ännu mera. Snarare är det så att samhället som vi ser det, vår civilisation, långsamt kommer att falla sönder, "not with a bang, but with a whimper".

Det låter som en oerhört deprimerande läsning, men på något underligt sätt lyckas Jonstad ändå vara ganska hoppfull – människan är anpassningsbar och i allmänhet jobbar folk för det gemensamma bästa i kriser. Men då måste man vara beredd på krisen och förbereda sig möjligast mycket. Men inte på det sätt som de aggressiva survivalisterna gör, de som hamstrar mat och vapen och är beredda att skjuta alla som kommer nära, utan på ett konstruktivt sätt. Boken ger en intressant historisk bakgrund, en bra bild av dagens samhälles sårbarhet och handfasta, konkreta tips om vad som lönar sig att göra och lära sig. (Jag är genast lite extra nöjd med vårt stadsodlingsprojekt.) Mysket läsvärd.

Lars Sund skrev en mycket utförligare och bättre recension i Ny Tid i våras, läs den!

Ett exempel på det här med mänsklig anpassning finns förresten i Annika Luthers bok De hemlösas stad, ett litet bonuslästips.

Varför inte också läsa Stefan Sundströms bok Stefans lilla gröna, när ni ändå håller på? :up:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s