Jord + regn = gegga

Idag har jag deltagit i ett projekt med stadsodling här i vår betongförort. Idén är att man ställer upp antingen trälådor eller stora säckar någonstans på nåt outnyttjat område som man sen fyller med jord och så odlar man i dem. Vi fick efter många om och men tillåtelse av ett husbolag att ställa våra säckar på en före detta volleybollplan som till hälften vuxit igen. :up:

Så idag började vi. Först kom det massor med jord!

Sen skulle den fördelas i säckarna.

Och så skulle de första plantorna… hmm, jag tror vi missförstod nåt 😉

Små leriga plantor, som hade hemskt roligt 🙂

Tyvärr började det ösregna efter de första timmarna. Småbarnen var överlyckliga, men vi andra gav upp när jorden började bli lera och hamna lika mycket på oss som i säckarna… Men roligt var det ändå 🙂 Nu ska det bli spännande att se om det blir nåt av det hela.

Kaupunkiviljely.fi kan man läsa mera om stadsodling, t.ex. här och här.

3 tankar om “Jord + regn = gegga

  1. Kom det några mer…hm.. stationära frön eller plantor i jorden också? Du ska snart få se bilder på mitt toarulleprojekt i alla fall, där börjar det bli rätt grönt 😉

  2. Ser jag rätt, är det fråga om fin återanvändning av säckar som ursprungligen innehållit cement och dyl. för byggen? I så fall, Bravo, staden!Av en händelse råkade jag lägga märke till dylika säckar på gatan utanför Nya Butikens (blogg m.m. coming soon!) insvepta fasad; och funderade över möjliga användningsområden för dessa mkt stadiga säckar. Detaljerna på dem var så välsydda, och hela designen var så genomtänkt; vet inte hur mycket de håller, men stora är de och tunga, och försedda med både handtag/öglor för att till nöds manipuleras för hand och ordentliga remmar för små lyftkranar eller bygghissar.Och för att fortsätta min utvikning – som egentligen borde bli ett eget blogginlägg:DETTA är design. Inte de förfärliga design-stads flaggorna och affischerna som helt saknar funktion och mest ser ut som om någon glömt att kolla väderbeständigheten i tyget/pappret.Om man absolut vill skapa flagga och affischer som skall symbolisera design (vilket i sig själv är ett ganska problematiskt uppdrag, medges), varför bygga det hela på ett misch-masch av betydelselösa färger och former?Varför inte utgå från a) representationer av _design_, dvs formgivning av _funktionella_ föremål/element, och b) funktionen en flagga eller en affisch faktiskt skall ha?Det senare finns med en liten aning i texterna "Designed for trash" resp. "Designed for Ash" på roskisarna på spårvagnshållplatserna – och det är också det absolut enda som är ens litet smart med det hela. Det hela är satans sorgligt. Speciellt för ett land som gett världen Fiskars-saxen och Artek-möbler. Jo, jag borde skriva ett riktigt inlägg om detta (plocka fram en bild av den där miserable disktrasan och i detalj gå igenom den), puffar du litet för det Koko om jag gör det?

  3. Maria: Jodå, det kom nog ett&annat frö i jorden, bl.a. krasse, men vid det laget var jag så genomblöt och ville inte riskera vattenskador på telefonen… Roligt att toarullarna kom till användning 🙂 Tona: Jo, det är cementsäckar, men det är inte stadens förtjänst, det är Dodos. Stadsodling betyder i det här fallet att man odlar i staden, inte att Staden som sådan är inblandad, även om de stöder projektet med pengar för förortssatsningar :y: De går utmärkt att lyfta och använda som gunga för minimojerna också 😉 Det är klart jag puffar om du skriver, du får också gärna gästblogga om du har lust 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s