Der er et yndigt bibliotek

Under vår Köpenhamnsvistelse så måste vi förstås också besöka (minst) ett bibliotek. Jag hade i princip gärna sett Den Sorte Diamant inifrån, men Andra kattslaven ville av goda skäl se ett allmänt bibliotek, så vi kollade in deras stadsbibliotek i stället 🙂

Entrén – inte bara finns det cykelställ i massor, de finns dessutom framför entrén, man skulle aldrig se en huvudingång placerad såhär i Finland, med en mur av cyklar framför.

När man kommer in står det några stora bord med utlagda böcker enligt olika teman:

En ljusgård med rulltrappor i mitten. Påminner om Sokos 😉

På själva våningsplanen fanns flera förslagshyllor.

De här hade också självhämtning av reserverade böcker, liksom i Norrtälje. De hade en hylla per sista hämtningsdatum.

Och i hyllan har böckerna löpande nummer.

De hade också ett spännande system i samband med sin returautomat: man ställer vagnarna under en rutschbana där böckerna fördelas i respektive klasser:

Så kan man tippa upp hyllan vågrätt och sortera böckerna i bokstavsordning.

Så klämmer man fast böckerna igen och kör vagnen åt sidan för hyllytering. När man ska börja ta böcker därifrån så kan man svänga upp den vågrätt igen. Fascinerande system, och så snällt mot ryggen. Fast det händer att laddningen tar slut och då sitter den där den sitter, innan den är laddad igen.

Och hur vet jag allt det här? Det var rätt skoj, jag gick omkring och fotade vagnen från olika håll och hoppades på att få en bild på den i vågrät position. När det sen kom en bibliotekarie och frågade om hon kunde hjälpa så förklarade jag att jag ville ta bild på den praktiska vagnen – varpå hon urförtjust drog iväg med kollegan från Finland in i sorteringsrummet och glatt förevisade alla finesser 😀 Jag skulle ha fått en hel guidning, men var tvungen att slita mig, för vi skulle just gå och äta… Bibliotekarier är ofta ett ivrigt och välvilligt släkte :happy:

Några bonusbilder:
Sånahär toalettskyltar, hemskt praktiskt, tycker jag, om det ändå inte är pissoar. Jag har kommenterat studenternas förunderliga lydnad i toakön tidigare. Det här kanske skulle vara en idé?

Köar till tuppen? 😉

5 tankar om “Der er et yndigt bibliotek

  1. Bra ord – klart lån från finskan (eller hur?), men jag kan inte komma på ett mer svenskt alternativ.Det där vagnarna var fina, men batteriet är ju en nackdel. Tänk om de fungerade med ngt hydrauliskt/pneumatiskt (som kontorsstolar typ) istället!Psst, Koko, dags att litet redigera din intro-sticky igen :whistle:.

  2. Det där med att hitta en bra svensk term för "hyllyttää" är svårt – jag frågade faktiskt här på bloggen för nåt år sen och fick en del förslag, men inget av dem har riktigt fallit sig naturligt, säkert mycket på grund av att jag mest talar finska på jobbet. Jag gillar sättet finskan kan bilda ord på 🙂 Jo, det är lite opraktiskt med batterier. Jag är nyfiken på hurdana vagnar vi får – jag har ingen aning om hur returautomaten ser ut, men jag vet att min förman, som är planerare, väntar ivrigt på att den ska installeras 😉 Jag ska titta på introt nåt tag, orkar inte just nu.

  3. Temumriken writes:Ska nog också börja hyllytera, vi bara "radar" våra böcker, och det är ju jämförelsevis intetsägande. Unisextoaletter borde vara standard, aspelut.

  4. Att rada dem låter inte helt bra heller, tycker jag. fram för nyord! Att hyllytera och muherera (det är vad man gör när grytan får stå och puttra) låter väl bra? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s