Pretty?

Minna Cants dag. Jämställdhetsdagen. På olika bloggar och andra medier jag läser rasar debatter som gör mig illamående ibland – debatter om gendertypade leksaker och kläder, om det praktiska lilla ordet hen, om kvinnor som mordhotas (ja mordhotas! :eyes: ) för att de inte rakar sig under armarna.

Det här har jag redan sagt på Hemsolens blogg nyligen, men jag tänker upprepa mig:

Varför är det så provocerande med folk som avviker från normen? Varför måste han/hon-dikotomin försvaras med tänder och klor? Antingen är vi två (bara två) skilda kön med olika egenskaper som kommer att bestå oberoende av vad vi gör för att neutralisera dem – i vilket fall det väl inte kan spela nån roll vad för leksaker ungarna har eller vilka färger de har på kläderna. Eller så är kön och könsidentitet flytande och inte särskilt beroende av vad man råkar vara utrustad med – och i så fall är det väl väldigt egendomligt att insistera på att man ska behandlas enligt utrustningen. :confused:

Ge människor oberoende av kön en chans att vara personligheter oberoende av kön. För att kunna göra det är det bra att utmana normer, sånt som är "självklart", "naturligt", osv. (Fast just hår under armarna må vara naturligt, men det är det tydligen på fel vis.) Att inte följa normerna är att ge mera plats åt personer. Vilket inte betyder att förbjuda – utan att öppna upp. Att få vara som man vill, älska den man vill. Är det så väldigt farligt?

Har ni förresten sett den här? Apropå normer.

Den är så cool 😎 It's not shameful to be a woman :up:

Softy skrev också bra nyligen om hur man ska akta sig för att se det flickiga som skämmigt. Hon tipsade också om Sara Sundell i Radio Huvudstadsregionen, lyssna här och bedöm själva om flickor och pojkar faktiskt bemöts lika?

Jag avslutar dagens inlägg med att ge er Katie Makkais fantastiska Pretty

(Text här.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s