Om ljudböcker

Nyligen hade Bokbabbel en lista på tips för snabbläsning (framför allt hur man hinner med att läsa mycket) och via den så blev det en liten diskussion om ljudböcker på Bokstävlarna.

Ljudböcker delar tydligen folket 😉 De är helt klart nåt som man måste väja sig vid, vissa avskyr dem, eller säger att man åtminstone inte kan läsa favoritförfattarna med öronen. Jag tycker att det på sätt och vis är en annan bok – som när jag lyssnade på Robin Hood i fjol. Ibland kan man också lägga märke till helt andra saker när man lyssnar, det har t.o.m. hänt att jag gått till boken och slagit upp, för jag har undrat "om det faktiskt står så", som när jag lyssnade på en BBC-ljudboksversion av Jane Eyre uppläst av Juliet Stevenson. Det fanns en massa detaljer som jag helt enkelt missat, trots att jag läst boken upprepade gånger :bug:

Så finns det uppläsningar som man måste vänja sig vid, som Sven Wollter som läser Theodor Kallifatides' Mödrar och söner. Jag störde mig på den i början, men sen började jag gilla den skarpt. :left:

Så finns det förstås oslagbart fina ljudböcker, som Stephen Frys Harry Potter-inläsningar – på sju böcker finns det en enda röst jag inte tycker han gör bra. En. (Tonks) Just nu lyssnar vi på Torsten Wahlunds uppläsning av Det blåser på månen, den är fin. Och väldigt ofta är författarinläsningar bra, som Astrid Lindgren, Neil Gaiman, Mark Leevengood och Anders Larsson, för att ta några personliga favoriter 🙂

Jag vill påminna om att stadsbibban har massor med ljudböcker, det är bara att prova :up: Sök på ljudböcker / äänikirjat, eller sök på författare och välj ljudböcker, osv. Om ni inte bor i huvudstadsregionen så finns det säkert på ert eget närbibliotek. Eller nån annanstans att beställa till sitt närbibliotek för en nominell summa – bibliotek är fantastiska! Biblioteken.fi är ett bra ställe att börja. :wizard:

12 tankar om “Om ljudböcker

 1. Anonymous writes:Jag har använt ljudböcker en hel del som ett sätt att lära mig språk, framför allt engelska men tyska också i den mån jag fått tag i något. Genom att läsa samma bok som man sen kan höra uppläst – eller i omvänd ordning – så har det fungerat väldigt bra för mig (som inte riktigt hade någon engelska i skolan att tala om) att öva upp det här med förhållandet mellan hur något skrivs och hur det uttalas, t.ex.. Ibland har jag lånat ljudböcker t.ex. inför långa bilresor också. Men jag måste nog medge att ska jag verkligen njuta av en bok som läsupplevelse väljer jag inte en ljudbok, mest för att det känns som att tempot blir fel alltför ofta – ibland snabbare än jag vill, ibland långsammare – och det tar liksom ifrån mig en frihet jag har då jag läser. T.ex. Astrid Lindgren läser nog bra (!), men jag skulle inte vilja höra en hel bok ändå. Efter att liksom ha inspirerats av att höra hennes röst i berättelsen en stund vill jag ändå hellre själv ha texten framför mig som text…Däremot tycker jag ljudböcker är ett jättebra sätt att läsa en bok som är mer av faktabok medan man gör något annat, det är synd att det finns så få såna ljudböcker att tillgå. (Men å andra sidan finns det ju massor av sådant material som t.ex. podcasts så det är ju inget stort problem egentligen. Bara det att en faktabok innehåller ändå lite mer än halvtimmes programsnuttar av olika slag, förstås…)

 2. gammelmoran writes:som du kanske märkt läser jag sedan ett antal år böcker när jag kör bil.. mycket avslappnande!

 3. Att använda ljudböcker som språkövning är ju verkligen en god idé, speciellt som uttalet ofta är betydligt bättre i dem än i filmer :up: Jag tror jag skulle ha svårt att följa med långa faktasjok i uppläst form, där funkar podcasts bättre för mig, men det kunde ju vara ett utvecklingsförlag att ta fasta på 🙂 Gammelmoran: jo, jag minns speciellt när du läste Bibeln! :eyes:

 4. Bålet nyfiken på ditt inlägg om ljudböcker som du tipsade om, tack! Intressant inlägg. Jag är ett stort fan av ljudböcker, men om du hade frågat mig för tio år den så hade jag nog sagt nej till ljudböcker och i börja var det lite av en tröskel, hade svårt att koncentrera mig osv.;) Men nu är jag hooked och jag tycker att det ger en extra dimension till läsningen att lyssna på böcker, särskilt om inläsningen är bra. Jag har nästan alltid två böcker på gång, en ljudbok och en pappersbok som jag läser parallellt och jag tycker att jag i stort får ut mycket mer av min läsning. Jag har inte riktigt fastnat för E-böcker ännu (frånsett E-ljudböcker som jag lyssnar på ibland) men jag tycker att det är kanonbra att det finns så mycket olika format. 🙂 Harry Potter har jag förresten tänkt lyssna på på engelska. Har inte riktigt fått till det med själva böckerna och tänkte testa att lyssna. Och Stephen Fry gillar jag väldigt mycket, fast jag har inte lyssnat på någon inläsning av honom ännu, så det ser jag fram mot. 🙂

  • Jo, det kräver en viss vana att komma in i en ljudbok, men det är väl värt att försöka lära sig, det håller jag med om. Jag vet att jag t.ex. aldrig hade hittat till Leena Lehtolainen utan ljudboken som jag fick av en släkting och nu är jag urförtjust 🙂 (Jag skulle rekommendera Erja Mantos inläsningar, men gissar att du kanske inte kan finska?)

   Ge absolut HP en chans i Frys version 🙂 Så har Andra kattslaven läst dem alla!

   • Kul att du nämner Leena Lehtolainen. Jag har läst tre böcker av henne och vill gärna läsa fler. 🙂 Har förresten skrivit om boken Var är alla flickor nu? och gjort en lista över hennes böcker om karaktären Maria Kallio på bloggen. Jag tror inte att alla hennes böcker har blivit översatta till svenska? i alla fall inte sist jag kollade. Jag skulle gärna lyssna på böckerna men kan tyvärr inte finska, är dock född i Finland men uppväxt i Sverige. 😉 Jag tänker absolut ge HP en chans i Frys version! 🙂

    • Så roligt att du känner till henne! Jag måste ju läsa vad du skrivit om henne 🙂

     Enligt Finska litteratursällskapets översättningsdatabas (sa bibliotekarien…) så finns det sex av hennes böcker översatta till svenska, om länken funkar så finns de här.

     Jag är förresten lite tvärtom mot dig, född i Sverige, men har primärt bott i Finland sedan tonåren 🙂

 5. Pingback: Shhh, lyssna noga nu | En kattslavs dagbok

 6. Pingback: Öronläsningsgodis – En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s