The end of the Internet as we see it?

Andra kattslaven skickade mig en intressant artikel häromdagen, en krönika i den svenska facktidningen Journalisten om den Protect IP Act-lag som de håller på att rösta om i den amerikanska kongressen snart. Artikeln är rätt tendentiöst skriven och journalisten får rätt mycket mothugg, men den är intressant. Den väcker frågan om hur internet som vi ser och använder det idag kan komma att påverkas av lagen – om vi inte kan dela med oss av filmer, musiksnuttar osv. för att den sortens sidor kommer att få så mycket restriktioner och också privatpersoner kan åka på dryga böter, vad kommer att hända sen? På nåt sätt kommer det förstås att utvecklas, men hur?

När det är såpass svårt att begränsa internet i länder med hård censur, är det ens möjligt att genomföra i "The land of the Free"? Å andra sidan så finns det starka krafter som propagerar för lagen – och vissa med bra argument de också.

Är det ens möjligt mera att begränsa på det sättet, eller är det med YouTube m.m. som JephJacques (suveräna QC:s tecknare) sa för ett par år sen angående webbserier:

First of all, comics on the web are free. They always will be. The cat isn't out of the bag on this one, it's out of the bag, out the window, down the street, and up a tree mauling a bluejay. No matter how many pay-per-view comics are online, there will always be some totally free ones, and those will always outperform the non-free ones because people expect the internet to be free.

Jag gillar hans sätt att använda klichéer 🙂 Men hans slutkläm är bra: folk förväntar sig att nätet ska vara gratis. Och att allt ska finnas där, för den delen.

Läs artikeln jag talar om här. (Just när jag skriver detta är hela sajten nere, men den funkar säkert snart igen.)

Man kan uppmana den amerikanska kongressen att rösta mot förslaget via Avaaz.org. Det är en organisation vars omdöme jag litar på. Läs gärna motiveringen åtminstone.

Bonus: Läs också gärna Wondermarks serie om internet. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s