Vem är äkta, vem är sann?

Här i våras talade min dyra moder och jag om "Sann"finländarna och om hur de som inte röstade på dem eller sympatiserar med deras läror irriterar sig på namnet – varför ska ett sånt parti ha patent på vad som är äkta eller sant finskt? Varför är det överlag så att folk som säger sig älska sitt land på något sätt alltid gör det på bekostnad av andra? Man kan bara vara "riktigt" finsk / svensk / norsk / man osv. om man utesluter andra, ju snävare desto bättre. Svenska flaggan är så kontaminerad av nynassar att man knappt kan använda den i högtidliga sammanhang, Jimmie Åkesson bär folkdräkt i riksdagen och kastar ett suspekt ljus över oss folkdansare och ett isolationistiskt hatparti lägger beslag på "det sanna". Vi talade om definitioner och jag vill gärna citera följande intressanta resonemang (citerat med tillstånd):

Filosofen Göran Hermeren från Lund hade ett tag professuren i vetenskapsteori i Umeå. Jag gick på hans (utmärkta) kurs i vetenskapsteori för doktorander. Jag har kommit att tänka på något jag lärde mig på kursen. Han talade om definitioner – ett ingalunda enkelt begrepp; det finns många typer av definitioner.

Den enklaste är att man pekar på något och säger "det där är en x". Men sen berättade han om någonting som kallas övertalningsdefinition: man tar ett svårdefinierat begrepp med stark känslokomponent, oftast positiv såsom demokrati, frihet, rättvisa (det förekommer även negativa som förräderi, synd) och sedan definierar man det ungefär "x är det som det som befrämjas respektive bekämpas av vårt partiprogram". På sitt underbara torrt ironiska sätt tillade han att övertalningsdefinitioner brukar ha en markör, som visar att nu kommer en övertalningsdefinition. Denna markör är "sann" eller "äkta". Börjar man "sann demokrati är…" brukar man alltså komma med en övertalningsdefinition.

Behöver man kalla sig sann eller äkta finländare…

Detta aktualiserades i och med att partiet har börjat använda det engelska namnet "The Finns" – kanske de också har läst vetenskapsteori? 😉 Jag fick en länk till en protestadress på nätet och kom ihåg den här diskussionen om övertalningsdefinitioner och ville dela med mig 🙂

Adressen kan undertecknas här, om man så önskar. :knight:

2 tankar om “Vem är äkta, vem är sann?

  1. Monika H writes:Bra citat där! Ja, jag har också hört begreppet "äkta ålänningar" yttras utan citattecken eller frågor – men allt sånt snack är fascistiskt. Svårt ändå att veta hur man ska svara på det, särskilt om man själv är "den uteslutna parten". Centralt i ämnet är: Vad folk tänker om tillhörighet, på vilket sätt det är bestämmande för hurdan man är som människa. Bra föreställning att kolla i ämnet: "Identity is a Myth" på Viirus. Generellt kan man säga att det är ett problem så fort vissa drag av ens karaktär överbetonas och görs/uppfattas som mer statiska än de är.

  2. Man vet att man är bisi när man inte ens hinner svara på bloggkommentarer, än mindre uppdatera bloggen… Ålänningar är tyvärr rätt bra på det där, där är det mycket viktigt att man är "äkta" ålänning 😦 "Vems flicka är du då" är ju en klassiker… Jag kommer också ihåg en debatt som fördes i en viss liten västnyländsk stad som är känd för att vara ett ghetto för pensionerade finlandssvenskar. Ett av argumenten som kom fram var att en av de beslutsfattande inte borde vara beslutsför för att han inte var "******bo". Bara två generationer på orten och så frånvaro för några års utbildning i Hfors, nämligen… 🙄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s