Dansdax!

Nu ska jag ila till Borgå för att dansa i dagarna tre (åkej, 2½) på det här evenemanget. Om nån är i närheten så går det bra att komma och betitta oss! :yes:

För att det här inte ska riskera att bli en såndär trist "Facebook-blogg" så får ni en ny Simon's cat att njuta av :cat: Jag måste säga att det i viss mån verkar bekant, det där med en hemlig stash

7 tankar om “Dansdax!

  1. Monika H writes:Bra att du har varit i Borgå – jag ska också åka dit nu! En dag först, sen kanske mera?! Eftersom jag inte är någon "Helsingforstyp" så varför inte? Hoppas det var skoj och att ni inte fastnade i lervälling på sportplanen.

  2. Ingen lervälling – det var inomhus i idrottshallen!Och vädrets gudar var annars också nådiga på söndag, regnet började först när allt var över.Är "Helsingforstyper" förbjudna att vistas längre tider i Borgå? :-)(Och vad ÄR en "Helsingforstyp"? Kan tänka mig många – och sinsemellan motsatta – möjligheter här…)

  3. Monika H writes:Tona: Nä, jag fattade ju att det var inomhus, antagligen i idrottshallen, så vägen dit kan i regn bli ganska lerig, mindes jag från mina uppväxtår.Haha, jag menade att om jag inte passar i Helsingfors (trots försök till det) så kanske i Borgå. Med 'Helsingforstyp' menade jag en som känner sig hemma i Helsingfors och inte går omkring hela tiden med en massa frågor och outtalad kritik om "allmänna uppfattningar & förhållningssätt" där. Men man kan ju samtidigt känna sig hemma i t.ex. Borgå, och stanna där en längre tid om man trivs med det. Vad jag har märkt så kan människor vara olika mycket bundna till den lokala stilen: vissa passar någorlunda in nästan överallt, medan andra hela tiden undrar över konstig stil på en främmande ort. T.ex. jag börjar ju märka hur bunden jag varit till "typiskt finlandssvensk" stil, trots att jag alltså varit kritisk mot den. Det har i den funnits och finns ganska tuffa sociala bestraffningar mot allt möjligt som avslöjar något ens lite "operfekt". Detta är bundet till klassuppfattning, vad jag kan se – att kvala in, och gemensamt som grupp upprätthålla en fasad av perfektion (ekonomisk framgång spelar en viss roll, men är ändå inte hela förklaringen). Det här är min analys i det här skedet, kan alltså utvecklas.

  4. Anonymous writes:Jag väntar på rapport av Koko !Om att vara helsingforsare – själv anser jag mig vara sådan- redan min pappa dansade folkdans i Helsingfors då republiken var ung. Tyvärr är det bara så att de flesta inte är helsingforsare, fast de tror sig vara det. Besvärligt att vara en minoritet på ca 1 person (om jag är liberal, kanske 50 personer kan kvala in) Ingeborg

  5. Förlåt, jag har försummat mina flitiga kommenterare, men jag har tyvärr haft RL-stuff att tänka på (lite kryptiskt, jag vet, sorry). 😦 Vädret var faktiskt hyfsat snällt, det är väldigt trist om man blir tvungen att slafsa omkring i plastregnrock (för att dräkten ska synas igenom). Borgå var fint sådär att besöka, men jag kan nog inte tänka mig att bo där – för mycket raka gator och prydliga hus, som i Mariehamn ungefär 😉 Men Brunbergs havtornsmarmelad är god och gick hem hos mina kollegor :up: Det där med att vara en helsingforsare eller inte är förstås en komplicerad fråga. Jag tycker ju att jag är helsingforsare, jag har bott i Hfors i många år och ser det som min hemstad nuförtiden. Men naturligtvis så klarar jag inte Ingeborgs stränga renhetskrav ;)Så visst, jag är inflyttad&invandrare. Det är inte alltid helt enkelt, man passar inte in någonstans på det sättet. Jag minns hur det var när jag gjorde ett försök att flytta tillbaka till min favoritstad i Det Forna och plötsligt stor och försvarade mig med att jag "hade svenska rötter" – nu var jag ju inte svensk heller längre. Det ledde till en smärre (eller kanske större, hur mäter man sånt?) identitetskris, innan jag så småningom fastnade för "naturaliserad finlandssvensk" 🙂 Och jag har ju också anammat många drag av den finlandssvenska kulturen med stor förtjusning 😀 Det kanske hjälper att jag är utböling" på riktigt", jag betraktar många aspekter ur ett närmast antropologiskt perspektiv, vilket gör att det inte känns så instängt och "inåtvärmande". Jag tycker t.ex. att sättet att placera in folk i ett sammanhang genom att komma fram till minsta gemensamma nämnare är lika fascinerande varje gång 🙂 Sen måste jag också erkänna att utan Tonas och Ingeborgs och Hobbemattes vänliga guidning i denna säregna värld så skulle jag antagligen känna mig mycket mera utanför och främmande än vad jag gör nu :flirt: ⭐ :wizard:

  6. G writes:I stora städer finns många subkulturer. Staden ter sig väldigt olika i de olika grupperingarnas ögon. I en liten stad så finns det kanske bara två subkulturer, typ: 1999 av 2000 hör till en grupp och 1 ensam hör till gruppen "bögen"… Väldigt överdrivet var ju det där eftersom det alltid finns undergrupper, som då kanske inte är så distinkta.

  7. G: det där är alldeles sant! Man ser olika mönster beroende på varifrån man kommer, såväl plats som grupp. Jag tänker mig att jag ändå haft såpass lätt att anpassa mig till det finlandssvenska (när jag väl kom bort från skolan alltså) just för att jag inte automatiskt hört till någon grupp från början. Jag kan tänka mig att du, Monika, som kommande från en lite mindre stad nära Hfors lätt placeras färdigt i en viss grupp, där du känner dig obekväm. När man kommer utifrån så kan man visserligen aldrig "höra till" på det där sättet som folk som har en självklar tillhörighet gör, men man kanske kan välja lite friare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s