Mera kulturtips: Cloidipus

Igår gick jag med en kär vän och tittade på Svenska teaterns clownversion av Kung Oidipus. Den var ganska absurd – skådespelare som spelar clowner som spelar Sofokles. De pendlar mellan föreställningen och dialog med publiken – en stor del av föreställningen är tydligen improviserad, baserad på vilka som sitter i salongen – medan de samtidigt beklagar sig över den rikssvenske regissören som insisterat på interaktiv teater… 🙄 I början var vi lite skeptiska, men efter en stund så blev det helt enkelt så skruvat att vi båda kapitulerade. Så vi skrattade hejdlöst – men inte enbart, för berättelsen framskred trots alla avbrotten och Kung Oidipus är trots allt ingen komedi. Det var ganska förvirrande och definitivt inget för folk som vill ha sin teater linjär och ortodox, men väldigt stimulerande. :up: Den går ännu denna vecka: torsdag, fredag och lördag (som matiné). Om ni vill se den så ska det ske nu! :spock:

Annonser

2 thoughts on “Mera kulturtips: Cloidipus

  1. Monika H writes:Den låter bra! Faktiskt tycker jag att teatern (på svenska i Helsingfors) över huvud taget kunde orientera sig mera åt det interaktiva hållet – därför att den så sällan tycks påverka publiken på något särskilt sätt. Då ska man väl inte bara gå på i det gamla vanliga utan söka nya sätt att försöka vara engagerande, kanske t.o.m. aktiverande. Så det är ju roligt att läsa att det funkar! En blogg är egentligen mycket mera trovärdig som recension än en tidningsrecension – därför att pressen alltid har en massa faktorer att ta hänsyn till, många fler än bloggaren.

  2. Det är svårt att entusiasmera en finlandssvensk publik (utom med grottmän, tydligen :right: ) Jag undrar om det är nånting med "stiff upper lip"? Det är på något sätt fult att tappa kontrollen? Jag måste säga att jag visserligen ibland kan sakna att skriva "riktiga" recensioner, men ofta är det rätt skönt att bara skriva om just det man just då har lust att skriva om, på just det sätt man vill. Fast så länge man lever i ankdammen så blir man inte helt fri, förstås, men ändå friare såhär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s