Från allvar till skämt

Jag lyssnade på radion i morse och hörde i veckans filmpresentation att det gjorts film på John Marsdens I morgon när kriget kom (IMDB-info här). Recensenten Johanna Grönqvist var försiktigt positiv, men sa också att filmatiseringen inte var helt oproblematisk. Jag kan nog föreställa mig att den gör sig bra på film (många fina explosioner), men antagligen tappar den en hel del av de funderingar och resonemang som huvudpersonen för, där hon reflekterar över vad man kan tänka sig att var berättigade till och vad inte, speciellt efter de första lyckade räderna. Plus förstås att invasionen kommer för att det finns så mycket plats där att de invaderande anser att australiensarna kan maka på sig. De har en poäng där. Jag vill gärna påpeka att böckerna är skrivna långt före dagens invandrarsituation, men naturligtvis finns kolonisationen i bakgrunden.

Det är en mycket läsvärd serie, men ännu mera skulle jag vilja rekommendera Marsdens Breven inifrån, en brevväxling mellan två tonårsflickor, varav den andra visar sig sitta i ungdomsfängelse. Det låter kanske styltat, men den är riktigt, riktigt fängslande (pun definitely intended) :up:

***

Dagens bästa nyhet var annars Dagens Nyheters rapportering om att det numera är vetenskapligt bevisat att män mår sämre än kvinnor när det får feber… De håller på att framställa en lindrande medicin som ska uppkallas efter forskningsteamets ledare P. J. Oskarsson, medicinen ska få heta PJosk 😀

Så, som en bugning till detta så ger jag er The Man Cold.

Annonser

One thought on “Från allvar till skämt

  1. Ping: Koll på ungdomsböcker? | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s