Gaza och friheten

Andra kattslaven och jag var på Maailma kylässä på lördagen. Förutom att göra sånt som hör festivalen till: strosa i solen, äta god mat, lyssna på cool musik (speciellt Mad Juana), shoppa lite småsaker och prata med folk så lyssnade vi på en intervju med den palestinska journalisten Laila El-Haddad, som bloggar på GazaMom. Hon är just nu inte bosatt på Gaza, för att hon helt enkelt inte kan komma in dit, men hon har bott där och har bl.a. varit medregissör till filmen Tunnel Trade, som handlar om tunnlarna som i praktiken är Gazas enda sätt att få förnödenheter, det som Israel officiellt släpper in räcker inte på långa vägar till. Hon berättade om hur Gazaborna inte har något annat val än betala grymma överpriser på allt som smugglas genom tunnlarna för att överhuvudtaget kunna överleva: hälften av all odlingsbar mark gått till buffertzonerna runt gränserna (man kan överhuvudtaget inte gå nära gränsen utan att bli skjuten) eller är helt enkelt sönderbombad, de kommer just inte åt att fånga någon fisk, eftersom de måste hållas nära stranden. 61% av människornas tillgång till mat är osäker, 65% av barnen är anemiska. Exporten är närmast ner på noll, efter att ha varit mycket blomstrande. (Siffrorna från den här posten.) I praktiken innebär Israels blockad av Gazaremsan att folk svälter, för att inte tala om att de lider brist på en massa annat som många anser vara helt nödvändigt, som dagstidningar och blöjor. Mera om vad som är förbjudet här.

Det finns nästan inga jobb, och inget material att bygga upp husen med, inget skolmaterial och så vidare. Hon sa också bland annat att majoriteten av befolkningen är deprimerad, och att någon lite galghumoristiskt konstaterat att om man inte blir deprimerad av situationen så är det nog något fel på en…

Det finns ett antal aktivister – fredliga, oberoende, humanitära aktivister från många länder – som, precis som många icke-aktivister, tycker att detta är orimligt. De sätter ihop ett antal skepp som ska frakta nödvändigheter till Gaza: mat, mediciner, skolmaterial, byggnadsmaterial osv. Denna internationella konvoj, den så kallade "Frihetsflottan" har i natt på internationellt vatten bordats av israelisk militär, som dödat minst tio personer, antagligen betydligt fler. DN skriver mera om saken här och här och flera andra ställen – det finns ett svenskt skepp med i konvojen, så det är klart de skriver extra mycket. Enligt DN har Israel kallat konvojen "en armada av hat". En humanitär insats är en armada av hat? Och Israel är bara kärlek? Jag förstår att Israel känner sig pressat, och jag vet att det finns många araber som hatar Israel – men deras beteende både på Gaza och mot Frihetsflottan kan inte på något sätt vara rätt.

Mera information finns på bl.a.: konvojens hemsida, deras FB-sida, Twitter Andra intressanta sidor att titta på är Anna Wester som skriver om Palestina och Eddamanga som är ett par svenskar som bloggar från Ship to Gaza, som är det svenska fartyget i konvojen som jag nämnde.

2 tankar om “Gaza och friheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s