Placera mera?

När jag ögnade igenom dagens Husis noterade jag en artikel med rubriken "Placera dina pengar, kvinna!", jag hann inte läsa den, men i ingressen stod det: "Om du inte gillar att kvinnans euro är 80 cent på arbetsmarknaden, ge dig då ut på börsmarknaden. Där är kvinnans euro garanterat en euro". Några omedelbara tankar är

a) det är typiskt för det nyliberala samhället att vältra över ansvaret på individen: om du inte har pengar så är det ditt eget fel för att du inte har investerat klokt, inte samhällets eller arbetsgivarens för att du inte får en rättvis lön. Du ska inte jobba för lika lön för lika arbete, du ska ta dina individuella pengar och investera dem åt dig själv. Kollektivt ansvar är ute.

b) Varifrån ska kvinnorna ta de där extra pengarna för att göra placeringar, om de annars också har en låg (lägre) lön? Impulsen är ju snarast att spara pengar om man alls kan spara, inte investera, vilket alltid är en risk, också med s.k. "säkra" investeringar. Visst, "låg risk" och allt det där, men "låg risk" är inte samma som "ingen risk" och om jag har möjlighet att lägga undan nån liten summa i månaden så behöver jag den som en buffert för oförutsedda utgifter (veterinärbesök, t.ex., och rörremppa!) och kan inte riskera att den försvinner.

c) Ursäkta mig om jag är otrendig och (för en gångs skull) kvinnlig och allt det där, men blotta tanken på att läsa börssidorna gör mig illamående. Jag vill göra mitt jobb så bra jag kan och få en rimlig lön för det, inte hålla på och tänka på hur jag kan få "pengar att växa". Jag tycker det är osmakligt. :yuck:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s