Fettofobi

Vi (andra kattslaven och jag, samt Sisko med ena ögat) tittade på The No. 1 Ladies' Detective Agency igår. Vi har båda läst boken och tyckte att det skulle vara trevligt att se filmatiseringen. Vilket det i princip också var, landskapen var fantastiska, musiken fin, det var bra skådisar och ett helt hyfsat manus, men av någon anledning hade manusförfattarna lagt in ett flertal egendomliga pikar och anmärkningar angående huvudpersonens former. Det enda någon av oss (och en kollega jag kollade med idag) kom ihåg från boken (utan att nu gå tillbaka och läsa om den) är att berättarrösten hänvisar till Mma Ramotswe som en kvinna "av traditionell kroppsbyggnad", vilket då innebär att hon är kurvig, eller yppig. Inte bara "fet", utan just kurvig. Men det heter då "fat" :down:

När hon är hemma i byn så ser vi andra kvinnor av denna "traditionella afrikanska typ", eller hur det nu är menat, men så fort hon flyttar till stan ser man bara slanka eller direkt magra kvinnor omkring henne, antagligen så att kontrasten ska bli ännu större. Så finns det som sagt ett antal kommentarer. Exempel: Några unga flickor går förbi och hånar henne för att hon är så fet att hon aldrig skulle kunna passera obemärkt som detektiv. Hon talar med en kvinna som heter Happy, och de skämtar om namn och där kommer det en liten referens till "fat": "tänk om man skulle heta Fat", oj, så pinsamt det blev… varpå Mma Ramotswe då får säga att "det är okej, jag är traditionellt byggd". Det finns en karl som beundrar henne helt omåttligt och tycker hon är suuupresexig när hon är så feeeet och kommer med upprepade komplimanger om just det – han är också den slemmigaste karl man kan föreställa sig. Den upprörda frun till denne man får kalla Mma R. "fat cow" och "slut" osv. Andra kattslaven konstaterade träffande att det är som om seriemakarna känner att de på nåt sätt måste understryka saken: "jo, vi vet att vi har en fet huvudperson, förlåt förlåt". Hon är snygg och charmig och klok och rolig, men hon är fet, och då måste det framhävas hela tiden :furious: Det förstörde tyvärr upplevelsen i viss mån, och kändes framför allt så onödigt och påklistrat. Vad skulle det nu vara bra för :confused: (Så finns där också en klichébög för comic relief, men det är en annan "rant"…)

3 tankar om “Fettofobi

  1. Tona writes:Är du säker på att klichébögen är en ANNAN rant?Handlar det inte egentligen om precis samma sak – att man genom att överpoängtera det som anses "annat" försöker att både vara hippt "inkluderande" och samtidigt upprätthålla en lugnande "normalitet". Genom att göra bögen över-klichéig och mannen som tnder på feta kvinns slemmig så lyckas man ju sådär fint understryka att smalt och hetero är det enda som räknas, på riktigt.Jag tycker inte om att vara en PC-gnällapa om sånt här, men visst är det ju bra att lägga märke till det. Apropos "det andra" så rekommenderar jag varmt filmen Southern Comfort.(Kan tyvärr inte göra en snygg länk oinloggad, men se här:http://en.wikipedia.org/wiki/Southern_Comfort_(2001_film) )

  2. Bra kommentar, tack. Har läst om Southern Comfort tidigare, men inte sett. Hemskt. Tror jag läste om den i samband med att jag såg Boys Don't Cry. Ingen sprittande historia det heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s