Skam

Jag startade lite senare än vanligt till jobbet idag, och först nu, tre månader efter flytten, såg jag den med egna ögon. KÖN :eyes: Brödkön utanför Sportkvarnen. Jag har alltid haft för bråttom till metron för att lyfta blicken, och eftersom de tydligen öppnar klockan nio så är den inte så lång ännu när jag normalt åker till jobbet, alternativt har den löst upp sig när jag är på väg på ett senare skift. Jag har nog någon gång förundrat mig över att det är så många människor som hoppar av i Kvarnbäcken om morgnarna, och har t.o.m. någon gång skämtat lite om pensionärsträff. Nu skäms jag 😦

Jag har hört talas om den, jag har sett bilder av den, jag har någon gång sett en (ganska liten) kö i Berghäll. Men inget av detta hade förberett mig på åsynen av många hundratals människor som köar för mat. I Finland. Den kö jag sett i Berghäll har så uppenbart bestått av samhällets utslagna att jag visserligen tyckt att det är sorgligt, men helt förståeligt, att de behöver köa för ätbart till skillnad från drickbart. Den här kön bestod av helt vanliga finländare, en del med småbarn, en hel del pensionärer, och allt däremellan. Den var flera meter tjock och säkert ett par hundra meter lång – den sträckte sig från ändan av den långa sporthallen nästan ända fram till dörren, och det kom flera hela tiden 😮 Den var minst lika lång som hela metroperrongen. Och nästan alla stod sådär som finländare står, tysta. Några få samtalade lågmält, men de allra flesta stirrade antingen i marken eller ut i fjärran. Mest i marken 😦 Det kom flera och flera människor som sällade sig till den tysta skara som stod framför ett par gallergrindar i väntan på att de skulle öppnas och brödutdelningen skulle börja :awww:

Det finns de som har en pension som är dubbelt så stor som min årslön (som jag ändå klarar mig på), och det finns de som köar för gratis mat :down: Visst, det finns säkert människor i den kön som strängt taget inte skulle behöva stå där, precis som det finns människor som får understöd de inte är berättigade till. Men det finns också människor som inte orkar slåss mot den perverterade byråkratin i den här stan :bomb: och människor som bara inte får pengarna att räcka till. Jag är helt säker på att det jämnar ut sig i längden. Jag kan inte tro att hundratals människor står i kö för att få mat bara för att det är kul. Det är ju inga lyxiga smakprov det är frågan om direkt, det är basmat som grötflingor och bröd och kanske nån korvsnutt. Det är mat för dagen.

Jag har sett det nya (nygamla) Finland och jag skäms. Jag vet (i princip) att man inte kan lösa all världssvält på en gång – men ska det vara så jäkla svårt att fördela fyrken lite? Hur kan det finnas människor som tjänar så förbannat, när det finns andra som inte har mat för dagen. I samma, relativt välorganiserade land (stad) :confused: Hur kan inkomstfördelningen ha blivit så skev, när det heter att "folk vill ha ett välfärdssamhälle". Jofan, det vill jag se i nästa val, tack! :knight:

En tanke på “Skam

  1. Pingback: Kulturtipstrio | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s